23948sdkhjf

Svenska bolag levererar utrustning i rekordfart

Inom kort kommer Tiki Safety AB att producera över 10 000 ansiktsmasker i veckan. 

Engel Sverige AB, 3Button Group och ABB är alla involverade i den blixtinsats som den svenska tillverkaren Tiki Safety AB initierat gällande produktion av ansiktsmasker. 

Läs också: Veteranen som ska leda ABB in i framtiden

Tiki Safety tillverkar sedan flera år tillbaka den egenutvecklade andningsmasken Tiki. Masken är framtagen för användning i krävande miljöer med högsta krav på skydd mot luftburna partiklar och bakterier.  

Med låg vikt, bättre synfält och ökad komfort effektiviserar den arbetet i miljöer som kräver upp till högsta skyddsklass, skriver företaget på sin hemsida. 

När företaget i samband med den rådande pandemin översvämmades av orders från i stort sett alla sjukhus i Sverige samt förfrågningar från USA, Kina, Korea, Thailand och Storbritannien, uppstod ett akut behov av att kunna öka sin produktion av andningsmasker.  

Företagets vd, Mikael Klockseth, tog då snabbt ett beslut om att öka företagets produktionskapacitet genom en investering av ytterligare en produktionslina. 

-Vi hade endast äldre produktionslina sedan tidigare och behövde akut en ny som var betydligt mer effektiv, säger Mikael Klockseth, till Plastforum. 

Men den nya linjen var tvungen att byggas rekordsnabbt och utan det vanliga kommersiella tänkandet från alla inblandade parter. Målsättningen var att produktionen av den nya linjen skulle ta fart maximalt fem veckor efter det att beslutet fattades. 

Mikael Klockseth tog kontakt med Engel Sverige som på kort tid levererade en pelarlös 120 ton formsprutningsmaskin.  

-Tiki Safety har dessutom beställt ytterligare en pelarlös 120 ton formsprutningsmaskin med annulleringsrätt, beroende på hur saker och ting utvecklar sig, säger Lars-Eric Ericsson, säljare för Engel, till Plastforum. 

Ett nytt formverktyg har också beställts, vilket är under framtagning och kommer inom kort att levereras med “flyg-express”. Planen är att det specialtillverkade formverktyget ska vara på plats hos Tiki Safety om fyra veckor (vecka 18). 

3Button Group i Jönköping är också i hög grad involverad i projektet och har lagt alla andra projekt åt sidan för att på så kort tid som möjligt tillverka och leverera toppmodern utrustning till produktionslinjen. ABB kommer i sin tur att ta fram en tillhörande robot på rekordtid.  

3Button Groups jobb blir att installera och programmera roboten som ska plocka in och ur de specialtillverkade PET-visiren i formsprutningsmaskinen där en mjuk SEBS-list, medelst falsk formsprutning påförs.  

-Listen både tätar och gör masken bekväm mot ansiktet, säger Mikael Klockseth och tillägger att den nya automatiserade linan är betydligt snabbare och mer effektiv än företagets äldre produktionslinje. 

Med den nya automatiserade linan kommer Tiki Safety att kunna producera tre masker i minuten, motsvarande 1500 per dygn eller över 10 000 i veckan. 

Det unika med andningsmasken är att den har en fläkt som skapar ett övertryck innanför visiret, vilket gör det lättare att andas. Visiret, tillverkat av PET, sluter helt tätt mot huden, men masken känns ändå bekväm tack vare listen av mjuk SEBS.

Masken är försedd med LED-belysning, vilket gör sikten bättre. Det finns även en inbyggd automatisk fläkt som bidrar till att hålla visiret klart och fritt från kondens. Enligt Tiki Safety AB, så är masken 3-4 gånger lättare än andra masker på samma skyddsnivå, minst hälften så dyr samt att den inte ger upphov till den klaustrofobiska känsla som en mask kan ge. Dessutom är det lätt att prata med masken på. 

I dagsläget har Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm beställt 4 000 andningsmasker. Därutöver har Danderyds sjukhus och Lunds universitetssjukhus också beställt andningsskydd från Tiki Safety. 

-Inom några veckor så kommer vi att ha kapacitet att tillverka flera tusen andningsskydd varje vecka. Och det ligger i allas intresse att svensk sjukvård får tillgång till andningsmasker och att vi kan bidra till att mildra det akuta behovet av andningsmasker, säger Mikael Klockseth. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125