23948sdkhjf

Svenska bolag levererar utrustning i rekordfart

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Inom kort kommer Tiki Safety AB att producera över 10 000 ansiktsmasker i veckan. 

Engel Sverige AB, 3Button Group och ABB är alla involverade i den blixtinsats som den svenska tillverkaren Tiki Safety AB initierat gällande produktion av ansiktsmasker. 

Läs också: Det börjar blåsa upp till storm

Tiki Safety tillverkar sedan flera år tillbaka den egenutvecklade andningsmasken Tiki. Masken är framtagen för användning i krävande miljöer med högsta krav på skydd mot luftburna partiklar och bakterier.  

Med låg vikt, bättre synfält och ökad komfort effektiviserar den arbetet i miljöer som kräver upp till högsta skyddsklass, skriver företaget på sin hemsida. 

När företaget i samband med den rådande pandemin översvämmades av orders från i stort sett alla sjukhus i Sverige samt förfrågningar från USA, Kina, Korea, Thailand och Storbritannien, uppstod ett akut behov av att kunna öka sin produktion av andningsmasker.  

Företagets vd, Mikael Klockseth, tog då snabbt ett beslut om att öka företagets produktionskapacitet genom en investering av ytterligare en produktionslina. 

-Vi hade endast äldre produktionslina sedan tidigare och behövde akut en ny som var betydligt mer effektiv, säger Mikael Klockseth, till Plastforum. 

Men den nya linjen var tvungen att byggas rekordsnabbt och utan det vanliga kommersiella tänkandet från alla inblandade parter. Målsättningen var att produktionen av den nya linjen skulle ta fart maximalt fem veckor efter det att beslutet fattades. 

Mikael Klockseth tog kontakt med Engel Sverige som på kort tid levererade en pelarlös 120 ton formsprutningsmaskin.  

-Tiki Safety har dessutom beställt ytterligare en pelarlös 120 ton formsprutningsmaskin med annulleringsrätt, beroende på hur saker och ting utvecklar sig, säger Lars-Eric Ericsson, säljare för Engel, till Plastforum. 

Ett nytt formverktyg har också beställts, vilket är under framtagning och kommer inom kort att levereras med “flyg-express”. Planen är att det specialtillverkade formverktyget ska vara på plats hos Tiki Safety om fyra veckor (vecka 18). 

3Button Group i Jönköping är också i hög grad involverad i projektet och har lagt alla andra projekt åt sidan för att på så kort tid som möjligt tillverka och leverera toppmodern utrustning till produktionslinjen. ABB kommer i sin tur att ta fram en tillhörande robot på rekordtid.  

3Button Groups jobb blir att installera och programmera roboten som ska plocka in och ur de specialtillverkade PET-visiren i formsprutningsmaskinen där en mjuk SEBS-list, medelst falsk formsprutning påförs.  

-Listen både tätar och gör masken bekväm mot ansiktet, säger Mikael Klockseth och tillägger att den nya automatiserade linan är betydligt snabbare och mer effektiv än företagets äldre produktionslinje. 

Med den nya automatiserade linan kommer Tiki Safety att kunna producera tre masker i minuten, motsvarande 1500 per dygn eller över 10 000 i veckan. 

Det unika med andningsmasken är att den har en fläkt som skapar ett övertryck innanför visiret, vilket gör det lättare att andas. Visiret, tillverkat av PET, sluter helt tätt mot huden, men masken känns ändå bekväm tack vare listen av mjuk SEBS.

Masken är försedd med LED-belysning, vilket gör sikten bättre. Det finns även en inbyggd automatisk fläkt som bidrar till att hålla visiret klart och fritt från kondens. Enligt Tiki Safety AB, så är masken 3-4 gånger lättare än andra masker på samma skyddsnivå, minst hälften så dyr samt att den inte ger upphov till den klaustrofobiska känsla som en mask kan ge. Dessutom är det lätt att prata med masken på. 

I dagsläget har Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm beställt 4 000 andningsmasker. Därutöver har Danderyds sjukhus och Lunds universitetssjukhus också beställt andningsskydd från Tiki Safety. 

-Inom några veckor så kommer vi att ha kapacitet att tillverka flera tusen andningsskydd varje vecka. Och det ligger i allas intresse att svensk sjukvård får tillgång till andningsmasker och att vi kan bidra till att mildra det akuta behovet av andningsmasker, säger Mikael Klockseth. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.463