23948sdkhjf

Avfall Sverige kommenterar kulturministerns uttalande om returpapper

| Av Peter Olofsson | Recycling | Tipsa redaktionen

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige kommenterar nu kulturminister Amanda Linds uttalande om returpappersförordningen.

Så här skriver man på sin hemsida:

Läs också: EXTRA!! Tidningsbranschen slipper finansiera returpappersinsamling

Den 1 januari 2021 ska de nya reglerna för insamling av förpackningar och returpapper börja gälla. FTI och TMR har båda lämnat in ansökan om att få bli tillståndspliktiga insamlingssystem för förpackningar, och TMR också för returpapper. Däremot har inte Pressretur lämnat in ansökan för att få samla in returpappret. 

Under lång tid har Tidningsutgivarna tillsammans med bland andra Grafiska Företagen argumenterat för att regeringen bör upphäva eller revidera förordningen om producentansvar för returpapper. De anser att det blir för dyrt. 

Producentansvaret för returpapper har gällt sedan 1994 men tyvärr har det varit kommuner och fastighetsägarna som byggt ut den fastighetsnära insamlingen av förpackningar och tidningar, som en service till de boende, och tagit kostnaderna för det. Regeringens beslut om regelförändring gör att producenterna nu får bära en större del av kostnaden själva. Inte mer än rätt kan man tycka.

Så sent som i december 2019 meddelade regeringen att, trots påstötningar från tidningsbranschen, skulle ingen revidering i förordningen om producentansvar för returpapper göras. Vid en presskonferens den 3 april sade kulturminister Amanda Lind angående insamlingen av returpapper att ”rådande läge inte är hållbart för journalistiken och att regeringen därför avser att återkomma med en långsiktigt hållbar lösning”. Detta har tolkats av vissa media som att förordningen om producentansvar för returpapper helt kommer att skrotas. Det är inte vår uppfattning att det var det ministern sa. Att plötsligt riva upp ett ansvar som har gällt i 25 år verkar både desperat och ogenomtänkt.

Läs också: Corona drabbar producentansvar?

Det är orimligt att kommunerna ska bära kostnaden för att bygga ut fastighetsnära insamling av returpapper för att pappersindustrin anser att det är för dyrt själva. Om förordningen rivs upp är risken då uppenbar att tidningarna istället hamnar i restavfallet. Då går pappersindustrin miste om det eftertraktade returpapperet och samhället förlorar de vinster som materialåtervinningen medför. 

När Tidningsutgivarna med flera argumenterar för ett avskaffande av producentansvaret för returpapper innebär det att de inte ser några problem med att överföra stora kostnader på kommunerna och fastighetsägarna. Detta är inte acceptabelt anser Avfall Sverige och rimmar illa med alla politiska ambitioner om en cirkulär ekonomi, där producenterna säger sig vilja spela en avgörande roll.  

Skälet till att producenterna vill avskaffa regelförändringarna är att det blir för dyrt. Eventuella ekonomiska problem hos producenterna måste lösas genom andra stödåtgärder från staten än att avskaffa producentansvaret för returpapper och därmed lägga den ekonomiska bördan på kommunerna, fastighetsägare och andra.

Vi har begärt möte med kulturminister Amanda Lind för att få att förstå vad som ligger bakom hennes uttalande i fredags och för att ge vår bild av situationen. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093