23948sdkhjf

Slut på flottiga danska fingrar

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Det kända danska smöret Lurpak byter förpackning. Borta är den sedan länge använda aluminiumfolien som ersatts av en kartongförpackning.

Sedan 1957 har det ikoniska Lurpak-smöret sett likadant ut och slagits in i samma, välkända blänkande silverfärgade folie. Men nu, efter 60 år, byter Arla Lurpak-förpackningen till en ny och för miljön mer hållbar modell. Från och med nu kommer Lurpak att förpackas i en återvinningsbar förpackning, nästan helt av kartong. Detta gör den nya Lurpak-förpackningen mindre CO2-belastande än tidigare.

Smör är en stor del av den danska matkulturen, och man använder där flitigt smör för att steka och baka eller bre på ett nybakat bröd. Faktum är att så många som 78 procent alltid har smör hemma, vilket gör det till det livsmedel de flesta danskar alltid har i kylen. Och det har varit lätt för danskar att känna igen Lurpak-smör i stormarknadshyllorna. För Lurpak-smör har haft samma ikoniska förpackning bestående av en silverblänkande aluminiumfolie med blått tryck i mer än 60 år.

Men i framtiden kommer Lurpak-smör att förpackas i kartong med ett mycket tunt skyddande skikt av återvinningsbar plast. Den nya smörboxen har 8 procent lägre CO2-påverkan är aluminiumfolien, och just ambitionen att skapa en mer hållbar förpackning har varit den viktigaste drivkraften bakom den nya förpackningen;

– Vi har jobbat länge med att utveckla, testa och godkänna den nya Lurpak Butter Box. Vi ville ha en mer hållbar förpackning. Samtidigt har vi också utvecklat ett paket som är mer användarvänligt och ger färre flottiga fingrar. Därför är det också en stor tillfredsställelse att vi nu kan skicka de första 100 ton Lurpak-smöret i den nya förpackningen till de danska konsumenterna, säger Christian Qvirin Lang, Senior Category Manager på Arla.

Inledningsvis kommer den nya Lurpak-boxen att täcka en mindre del av den danska smörförsäljningen, men målet är att den nya smörboxen så småningom ska användas till hela produktionen. Varje år säljs 5 000 ton Lurpak i Danmark.

Den nya Lurpak-förpackningen består av en bekväm, förslutningsbar ask som kan öppnas och stängas igen.

– Flera användarundersökningar har visat en ökande efterfrågan på mer användarvänliga förpackningar för Lurpak-smöret. Det är därför vi nu har utvecklat en smörask som är både mer användarvänlig och hygienisk, säger Christian Qvirin Lang.

Den nya smörboxen kan redan köpas i ett begränsat antal i Føtex, Bilka, Meny och Løvbjerg över hela landet, och den kommer snart också att finnas i de flesta större Coop-butiker.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.079