23948sdkhjf

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

I det senaste kundbrevet från resegrossisten RK Travel Group i Göteborg går vd: Göran Grell ut med handfasta råd för alla researrangörer som vill överleva coronakrisen. Ett av de centrala råden är att inte betala tillbaka kunderna för de inställda resorna – inga resor kan genomföras nu vilket innebär att 100 procent av alla bokade resor inte kommer att bli av. I alla fall inte inom de närmaste månaderna.

Så skriver Göran Grell i sitt utskick till sina kunder:

Betala INTE ut några kontanta medel till resenärer som kräver återbetalning.”

I stället ska branschens företag förklara för kunderna att de inte har någon möjlighet att göra det, vidare förklara att SRF:s rekommendationer är att inte betala tillbaka. I stället kan en researrangör meddela kunderna att resan flyttas fram i avvaktan på utvecklingen av coronakrisen, eller så kan en liknande resa erbjudas senare, eller en helt annan resa. Att erbjuda presentkort för framtida utnyttjande kan också vara en modell.

Göran Grell hänvisar till vad som sker på annat håll:

”Eftersom flygbolag, hotell och andra turisttjänster över hela Europa till stor del har slutat att erbjuda återbetalning i cash, så går inte det. Det är "katten-på-råttan-effekten" där arrangörer och resebyråer sitter med Svarte Petter. Den som betalar ut hamnar i ett likviditetsmässigt inferno - ingen klarar det.”

Du ger rådet att bussresearrangörerna inte ska betala tillbaka för inställda resor som Paketreselagen föreskriver att de ska göra – hur vill du kommentera det?

– Det är helt enkelt så att det inte finns någon som klarar av att betala tillbaka i det läge som nu har uppstått. Vi och alla andra i resebranschen från minsta arrangör till största, från minsta resebyrå till största måste göra på detta sätt annars försvinner en hel näring, säger Göran Grell, vd för RK Travel Group.

Paketreselagen gäller i hela EU – finns det någon som gör undantag?

– Ja i torsdags (2 april) fattade tyska myndigheter ett beslut som innebär att Paketreselagen inte gäller längre, säger Göran Grell. Han fortsätter:

– Det skulle i så fall innebära att tyska researrangörer inte skulle behöva betala tillbaka beloppen – sedan vad det innebär i praktiken vet jag inte riktigt.

Kan Sverige tänkas fatta något liknande beslut som i Tyskland?

– SRF förhandlar just nu med näringsdepartementet och regeringen, så förhoppningsvis lyckas vi få till ett liknande beslut även här. Det finns ingen som klarar att betala tillbaka nu när alla resor är stoppade.

Finns det några som har betalat tillbaka under den här tiden?

– Jag vet att de stora charterarrangörerna samt Rolfs Flyg & Buss fram till nu har betalat tillbaka, säger Göran Grell. Utöver det finns det enstaka mindre arrangörer som betalat tillbaka. Men situationen förvärras snabbt, det är ett svart hål helt enkelt. Ingen klarar av att betala tillbaka.

På lite längre sikt – ser du något hopp?

– När vi väl är igenom det här så är jag övertygad om att folk kommer att vilja resa igen, säger Göran Grell.

– Kanske på ett annorlunda sätt men resa, det kommer folk alltid att vilja göra.

Och vem vet – efter coronakrisen kanske hungern på att äntligen få resa igen är ordentligt stor. Det kan bli en riktigt bra chans för de researrangörer som överlevt fram till dess, trots de tuffa besluten som fattats för att minska smittspridningen av coronaviruset och samtidigt slagit sönder såväl resebranschen som besöksnäringen. Göran Grell är övertygad om det:

– Dagens beslut är kanske inte så förvånande, men självklart ett hårt slag mot resebranschen i Sverige. Men som tidigare gäller att kämpa på, hålla ut och inte fastna i nuet. Resandet kommer att sätta fart och hjulen börja snurra igen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.442