23948sdkhjf

Pilotprojekt i gamla gruvor

Ett pilotprojekt ska ge svaret på hur gamla gruvmiljöer kan användas som energilagring.

En pilotanläggning för pumpkraft ska byggas i gruvmiljö, tanken är att se om man kan åstadkomma kostnadseffektiv energilagring genom att använda sig av befintlig infrastruktur i gamla gruvmiljöer.

Pilotanläggningen ska byggas i en gruva på ön Lilla Båtskär på Åland.

Gruvan var i drift 1957-1959 och uppges vara idealisk för ändamålet, med ett 250 meter djupt schakt och en cirka två kilometer lång tunnel på bottennivån.

Havet ska användas som som övre reservoar, havsvattnet ska kanaliseras ner i schaktet genom en turbin till tunneln och därifrån ska vattnet pumpas upp till havet igen.

Energimyndigheten stöder projektet med nästan 13,4 miljoner kronor.

- Vi ser ett ökat behov av energilagerlösningar framöver, och olika typer av tekniker behövs för att kunna hantera olika tidsperspektiv. Projektet vi nu ger stöd är ett innovativt och potentiellt kostnadseffektivt sätt att bygga pumpkraftverk på, säger  Fredrik Brändström, forskningshandläggare på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Energilagringskonceptet som ska demonstreras heter Underground Pumped Hydro Storage (UPHS).

Tanken är att utveckla ett standardkoncept som kan användas för konstruktion av framtida fullskaliga anläggningar.

Pilotanläggningen kommer att ha en kapacitet på 2 MW, och planeras att tillhandahålla en maximal frekvensreglering av 2 000 MWh energi/år.

Projektet påbörjas nu i vår och ska pågå i tre år under ledning av Pumped Hydro Storage Sweden AB.

– Lokal energiproduktion och lokal lagring är hörnstenar i utvecklingen av ett fossilfritt elsystem. Vi använder beprövad, hållbar teknik till att återanvända befintliga anläggningar i och kring till exempel gruvor. Detta är en cirkulär investering som kan påbörjas nu. Pilotanläggningen är ett viktigt steg till att möjliggöra fullskaliga anläggningar, säger  Otto Werneskog, styrelseordförande Pumped Hydro Storage Sweden AB, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

1.635