23948sdkhjf

Rekord i varsel

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Mars månads varselstatistik är den högsta noteringen någonsin, sammantaget varslas 36 800 svenskar – det rapporterar Stockholms Handelskammare.

– Det är våldsamt snabb utveckling i en helt unik och oberäknelig situation. Regeringen kommer att behöva göra betydligt större ansträngningar för att hindra att varsel går över i en väldigt omfattande arbetslöshet, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Under perioden 1 mars till 27 mars har fler svenskar varslats än någonsin tidigare. För hela landet rör det sig om 36 800 personer, vilket är en högre nivå än under 90-talskrisens toppmånader.

– Det är en exceptionell tvärnit där framförallt tjänstesektorn, där Stockholm har en betydande del av jobben, i princip tappat alla intäkter på nolltid. Situationen är otroligt besvärlig för hela landet och huvudstadsregionen drabbas i synnerhet hårt och snabbt, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare välkomnar regeringens initiativ för att mildra effekten för näringslivet – men menar att åtgärderna så här långt är alldeles för småskaliga.

– Lån och uppskov, med räntor som är alldeles för höga för verksamheter med små marginaler, kommer inte att räcka. Vill man hindra att varsel övergår i arbetslöshet behöver man åtminstone ta bort hela arbetsgivaravgiften och egenavgiften under en tremånadersperiod, bygga ut permitteringssystemet så att det täcker 100 procent av arbetstiden och täcka mer fasta kostnader, säger Stefan Westerberg. Han fortsätter:

– När den omedelbara krisen lagt sig behövs reformer som kan få de ekonomiska hjulen att snurra igen och öppna vägar tillbaka till arbetsmarknaden för den som förlorat jobbet. Vi tror att det vore klokt att tillsätta en kommission, där näringslivet utgör en del, som kan staka ut vägen mot en snabbare återhämtning.

Månader med flest varsel genom tiderna i Sverige:

1.Mars 2020 – 36 800

2.November 1992 – 22 217

3.Juni 1992 – 21 379

4.Oktober 1992 – 19 999

5.November 2008 – 19 907

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125