23948sdkhjf

NCC bygger för vård

Eskilstuna och Nyköping ska få nya akutvårdbyggnader, ett uppdrag värt 2,4 miljarder kronor.

NCC har fått i uppdrag att bygga två vårdbyggnader för akutvård vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett.

– Med två nya akutvårdsbyggnader, E62 och N54, fortsätter vi att bygga ut och bygga om för att möta framtidens hälso- och sjukvårdsbehov i Sörmland. Det är stora komplexa byggprojekt där partnering är den bästa samverkansformen både gällande kvalitet och pris och vi har historiskt goda erfarenheter från vår samverkan med NCC, säger Johnny Niskanen, projektchef byggledning i Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

De två byggnaderna, på cirka 45 000 (Eskilstuna) respektive 8 500 kvadratmeter (Nyköping), ska bland annat inrymma akutmottagning, operationssalar och sterilcentraler.

Mälarsjukhuset, som är Sörmlands största sjukhus, ska få en ny huvudentré i byggnaden, som också får avdelningar för förlossning, neonatal och hjärtintensiv.

Arbetet ska ske i samverkan med Region Sörmland, enligt NCC är partnering optimalt för  stora och komplexa sjukhusprojekt som genomförs över längre tid och där teknisk utveckling är en kritisk faktor.

– Det är komplext att bygga akutvård med omfattande installationsarbeten och höga krav på avancerad medicinteknisk utrustning. Med NCC:s breda erfarenhet från sjukhusbyggnationer kan vi projektera och bygga de båda sjukhusen parallellt för att skapa synergier. Därmed kan produktionstiden kortas ner, kostnader hållas nere och vi kan nå bättre kvalitet med patientens bästa i fokus, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden, i samarbetet.

Kontraktet är värt cirka 2,4 miljarder kronor för NCC.

Uppdraget ingår i ett strategiskt partneringsamarbete med Region Sörmland där parterna ska bygga ut och bygga om Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett

Markarbetena ska påbörjas inom kort.

Byggnaden vid Nyköpings lasarett beräknas stå klar vid årsskiftet 2022/2023.

Den vid Mälarsjukhuset beräknas vara klar under våren 2025.

Ulrika Andersson

bildtext

Två sörmländska sjukhus ska få nya byggnader för akutvård. Bilden visar Nyköpings lasarett.

Illustration: Nyköpings lasarett N54, Carlstedt Ark.

Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11