23948sdkhjf

Rekordår för Logset

2019 blev ett rekordår för den finska skogsmaskinstillverkaren Logset med avseende på såväl omsättning som resultat. Då har 2020 börjat betydligt kärvare. Företaget hoppas dock på en återhämtning med fortsatt tillväxt trots coronaviruset.

2019 blev ett synnerligen lyckat år för Logset med en redovisad omsättning på 48,0 miljoner euro (40,1 miljoner) och en affärsvinst på 2,5 miljoner euro (1.6 miljoner) – i båda fallen handlar det om rekordsiffror.

Samtidigt bedrevs en strategisk satsning på långsiktig tillväxt, vilket bland annat innebar en förstärkning på återförsäljarsidan. Exempelvis grundades ett dotterbolag i Ottawa i Kanada – inledningsvis med hjälp av tre anställda från högkvarteret i Kvevlax.

I Sverige etablerades ett säljbolag som dels ska ansvara för försäljningen i södra Sverige och Danmark och dels fungera som stöd för övriga skandinaviska återförsäljare.

Även i Brasilien breddades samarbetet med en återförsäljare, vars geografiska täckning ökades i de södra delarna i landet.

Just Kanada och Brasilien hör till de marknadsområden som utvecklades bäst för företaget. Även i USA, Spanien, Tjeckien och Storbritannien beskrivs utvecklingen som lyckad.

På produktsidan lyfter företaget fram att den mellanstora hybridskördare som lanserades förra året dels utsågs till årets skogsmaskin i Frankrike och dels tilldelades ett innovationspris i Österrike.

2020 har dock börjat betydligt kärvare med sjunkande efterfrågan på skogsmaskiner, vilket har flera orsaker, enligt företaget. En är att Pappersförbundet och Skogsindustrin haft svårt att komma överens om kollektivavtalet på den finska hemmamarknaden.

Dessutom beskrivs världsmarknaden för sågat virke som mättad på grund av tvångsavverkningar på områden med stormfälld skog i Centraleuropa och spridningen av skadeinsekter som förstör virke i Nordamerika och Europa.

Trots att coronavirusets utbredning skapat ytterligare svårigheter ser dock företagsledningen positivt på försäljningen under resten av året. Bedömningen är att den planerade tillväxten för året ändå kan uppnås.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078