23948sdkhjf

Cranab fyller 60

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

– I vår bransch är det unikt att ett varumärke levt vidare under så lång tid men vår kärna har aldrig ändrats.

1960 tog Allan och Rune Johansson det första steget till det som i dag är Cranab – som säljer kranar och gripar för både skogsmaskiner och lastbilar till kunder över hela världen.

Läs också: Nya gripare ska passa nästan alla

Vindelnföretaget berättar i ett pressmeddelande att allt började en höstkväll 1960, de två grundarna insåg att linmaskinernas tid var förbi när Rune Jonsson fick se delarna till en skogskran som en kusin hade köpt.

Hydraulik var framtiden insåg Allan och Rune som lade 2-3 år på att rita, mäta och skissa med krita på verkstadsgolvet.

Till slut kunde man leverera den allra första kranen till en kund i Hörnsjö – en rak bom som lyftes av en hydraulcylinder och där timret hölls fast av en kätting.

Kranarna byggdes på beställning, efter varje kunds behov och produktutvecklingen skedde i takt med varje levererad kran.

Läs också: Lastbilskranar på banan igen

2020 har det gått sex decennier sedan starten men enligt Cranab är stommen i företaget alltjämt densamma, trots att många aktörer har velat äga företaget.

– I vår bransch är det unikt att ett varumärke levt vidare under så lång tid men vår kärna har aldrig ändrats. Vi har sedan starten satsat på kvalitet, kunskap, utveckling och under åren samlat på oss en enorm erfarenhet genom våra medarbetare, säger Micael Olsson, marknadsansvarig för området On-Road och en trogen Cranabmedarbetare – han har arbetat i företaget i över 30 år.

Företaget anser sig ha varit med från början och, som en aktiv part, drivit utvecklingen framåt när det gäller mekaniseringen av skogsbruket.

Att man för några år sedan återupptog produktionen av lastbilskranar och dito gripare anpassade för skog, recycling och transport var därför naturligt, noterar Cranab.

Allan Jonsson grundade även Slagkraft och 2005 blev företaget, som tillverkar buskröjningssystem, en del av Cranab.

– Cranabs bas har alltid varit kranar med tillhörande utrustning och det är vårt sikte även för framtiden. Vi arbetar ständigt och målmedvetet för att utveckla våra produkter så vi kan möta framtidens skogsmaskiner och lastbilar och erbjuda ett komplett utbud som passar den professionella marknaden och de behov som finns hos våra kunder. Det gäller även Slagkraft som är ledande inom vägröjningsteknik, säger Cranabs vd Anders Strömgren, i pressmeddelandet.

60-åringen Cranab har inlett jubileumsåret med att lansera ett antal nya produkter.

– Inom vårt lastbilsprogram presenterar vi vår nya serie CT-gripar, konstruerade och optimerade för lastbilskranar och för Slagkraft introducerar vi vårt nya motorpaket W180 som bland annat möter emissionskraven för EU Steg V och innehåller en helt ny kranlösning, säger Anders Strömgren.

Företaget planerar också för att fira sina 60 år med kundträffar, mässor, en familjedag för medarbetare och en 60-årslogotyp.

Lästips: Den envetne åkaren Allan Jonsson grundade inte bara Cranab och Slagkraft, läs mer om visionären från Vindeln här.

Mer om: Cranab | Slagkraft
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Därför ska Kalixälvens is både grusas och vattnas

Sjävtest för Covid-19 stoppat!

Bussförar-SM 2020 har startat!

Bussförar-SM 2020 har startat – det är nu dags för alla bussförare att anmäla deltagande i uttagningstävlingen, bara då finns chans att nå finalen i september.

”Vårt mål är att ta oss igenom det här”

Stena lägger ner färjelinje

Norwegian ansöker om rekonstruktion

Nyhetsbrev

Perstorp i räddningsaktion för vården

Perstorp ställer om – kapacitet att lösa vårdens desinfektionsbrist.

Seg bredbandsutbyggnad hot mot lantbruket

Seg bredbandsuppkoppling är illa nog. Seg bredbandsutbyggnad är ännu allvarligare – inte minst för lantbrukare. Därför föreslår nu LRF att Teracoms höghöjdsmaster används vid 5G-utbyggnaden för att säkerställa landsbygdens framtida behov av digitalisering.

Gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Behovet av handsprit och ytdesinfektionsmedel är stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Krav på 400 miljarder till företagen

De svenska företagen behöver bortåt 400 miljarder kronor i stöd. Det hävdar Stockholms Handelskammare som pekar på en WSP-analys som kommit fram till att det svenska samhället riskerar att drabbas av en smäll på 500 miljarder kronor på grund av corona.

Belos lämnar Tranås för Tyskland

Under hösten kommer verksamheten vid Kärcher Belos i Tranås, enligt nuvarande planer, att fasas ut och flyttas till Tyskland. Det är en direkt följd av att Kärcher i höstas förvärvade Max Holder.

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

Fyra av fyra möjliga för Sweco

Från förening till fokus

Plus

Han vet att AI är viktigt men inte alltid lätt

Olle Steffner, Director IP management, vid BillerudKorsnäs berättar om deras erfarenheter av AI. En slutsats är att det inte alltid blir som man har tänkt sig.

Ledare: Låt pengarna rulla

1 600 permitteras från GKN Aerospace

Tillfällig åtgärd i väntan på vändning, enligt GKNs vd.

Svenska bolag levererar utrustning i rekordfart

Maskinia satsar på östkusten

1

Avfall Sverige kommenterar kulturministerns uttalande om returpapper

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige kommenterar nu kulturminister Amanda Linds uttalande om returpappersförordningen.

Beläggningsjobb fick klimatbonus

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nytt kvarter i Norrahammar

Svevia bäddar i Lidköping

Skrift för ökad kunskap om plast

Svensk-spansk lösning i Skåne

Nytt hopp för biogas

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Ecoleans aseptikteknik firar framgångar

Chef för Packaging Solutions

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203