23948sdkhjf

Cranab fyller 60

– I vår bransch är det unikt att ett varumärke levt vidare under så lång tid men vår kärna har aldrig ändrats.

1960 tog Allan och Rune Johansson det första steget till det som i dag är Cranab – som säljer kranar och gripar för både skogsmaskiner och lastbilar till kunder över hela världen.

Läs också: Nya gripare ska passa nästan alla

Vindelnföretaget berättar i ett pressmeddelande att allt började en höstkväll 1960, de två grundarna insåg att linmaskinernas tid var förbi när Rune Jonsson fick se delarna till en skogskran som en kusin hade köpt.

Hydraulik var framtiden insåg Allan och Rune som lade 2-3 år på att rita, mäta och skissa med krita på verkstadsgolvet.

Till slut kunde man leverera den allra första kranen till en kund i Hörnsjö – en rak bom som lyftes av en hydraulcylinder och där timret hölls fast av en kätting.

Kranarna byggdes på beställning, efter varje kunds behov och produktutvecklingen skedde i takt med varje levererad kran.

Läs också: Lastbilskranar på banan igen

2020 har det gått sex decennier sedan starten men enligt Cranab är stommen i företaget alltjämt densamma, trots att många aktörer har velat äga företaget.

– I vår bransch är det unikt att ett varumärke levt vidare under så lång tid men vår kärna har aldrig ändrats. Vi har sedan starten satsat på kvalitet, kunskap, utveckling och under åren samlat på oss en enorm erfarenhet genom våra medarbetare, säger Micael Olsson, marknadsansvarig för området On-Road och en trogen Cranabmedarbetare – han har arbetat i företaget i över 30 år.

Företaget anser sig ha varit med från början och, som en aktiv part, drivit utvecklingen framåt när det gäller mekaniseringen av skogsbruket.

Att man för några år sedan återupptog produktionen av lastbilskranar och dito gripare anpassade för skog, recycling och transport var därför naturligt, noterar Cranab.

Allan Jonsson grundade även Slagkraft och 2005 blev företaget, som tillverkar buskröjningssystem, en del av Cranab.

– Cranabs bas har alltid varit kranar med tillhörande utrustning och det är vårt sikte även för framtiden. Vi arbetar ständigt och målmedvetet för att utveckla våra produkter så vi kan möta framtidens skogsmaskiner och lastbilar och erbjuda ett komplett utbud som passar den professionella marknaden och de behov som finns hos våra kunder. Det gäller även Slagkraft som är ledande inom vägröjningsteknik, säger Cranabs vd Anders Strömgren, i pressmeddelandet.

60-åringen Cranab har inlett jubileumsåret med att lansera ett antal nya produkter.

– Inom vårt lastbilsprogram presenterar vi vår nya serie CT-gripar, konstruerade och optimerade för lastbilskranar och för Slagkraft introducerar vi vårt nya motorpaket W180 som bland annat möter emissionskraven för EU Steg V och innehåller en helt ny kranlösning, säger Anders Strömgren.

Företaget planerar också för att fira sina 60 år med kundträffar, mässor, en familjedag för medarbetare och en 60-årslogotyp.

Lästips: Den envetne åkaren Allan Jonsson grundade inte bara Cranab och Slagkraft, läs mer om visionären från Vindeln här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.079