23948sdkhjf

UPPDATERAD: Så hanterar svensk plastindustri pandemin

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Vi har frågat ett 20-tal plastbearbetande svenska företag om hur dess verksamhet påverkas av coronavirusepidemin, och vad respektive företag gör just nu för att anpassa verksamheten till det rådande situationen? 

Samtliga företag följer utvecklingen av Covid-19 och Folkhälsoinstitutets rekommendationer gällande hygien, handsprit samt att stanna hemma vid sjukdom.

Merparten av de tillfrågade företagen uppger att de låtit de medarbetare som har möjlighet, arbeta från hemmet. Resor i tjänsten är inställda, kursdeltagande lika så samt att antalet interna möten har begränsats. Flertalet av företag har även infört vissa restriktioner gällande besök till dess anläggning. Samt att speciella rutiner införts vid lasting och lossning av bilar. 

Några av företagen har fortfarande en stark orderingång. Ett bolag säger att inte någon av dess kunder gett någon indikation på neddragningar. 

-Vi har än så länge väldigt mycket att göra och vi har ett starkt fokus på att säkerställa material och komponenter, säger en annan företagsledare. 

Har ni redan idag börjat överväga varsel, arbetstidsförkortning eller permittering? 

På den frågan gav företagen under fredagen (20 mars) ett samstämmigt svar. Att inga varsel var planerade inte heller arbetstidsförkortning eller permittering.  

Under måndagen (23 mars) hade bilden förändrats. Nu angav några av företagen att de planerar såväl för varsel som arbetstidsförkortning och permittering. Ett företag kommer även att under en period stänga ner delar av sin produktionsapparat. 

Några företag kommer inledningsvis att reducera primärt inhyrd personal och tillfälligt anställda. Endast ett bolag har redan idag permitterat företagets två säljare till 50 procent.  

Men det finns även företag som svarar så här:

-Vi har så mycket att göra idag att vi just nu beordrar personalen övertid, för att kompensera för ökad sjukfrånvaro på grund av hårdare restriktioner och slopad karensdag. 

-Vi har fullt upp och inga kunder har gett någon indikation på neddragningar. Men det är nu. Situationen om 3 veckor kan komma att se helt annorlunda ut, säger en annan företagsledare. 

Hans ord genomsyrar den allmänna bilden av företagens framtida agerande och beroende på hur situationen utvecklas så är flera av företagen inställda på att någon form av personalåtgärd senare i vår.  

-Påverkas ekonomin generellt så att vår orderingång kollapsar kommer det bli dramatiskt, säger en annan företagsledare. 

Hur tror ni att bolagets lönsamhet att påverkas av situationen? 

Svaren på denna fråga är mer spretig och skiljer sig mycket åt beroende på vilket kundsegment företaget levererar åt. Några av företagen anser att lönsamsamheten med all sannolikhet endast kommer att påverkas i ringa utsträckning tack vare en stor bredd i kundstocken. En av de svarande säger sig inte känna någon oro i dagsläget, men att om krisen förvärras och slår igenom på bred front så kommer situationen att hamna i ett annat läge. “Då blir det tufft! 

-Vår verksamhet och dess lönsamhet kommer att påverkas dramatiskt, säger en företagsledare.     

-Orderingången från kunder inom hotell- och restaurangnäringarna kommer framöver att vara katastrofalt låg, säger en annan företagsledare. 

De företag vilka exempelvis levererar mot hälso- och sjukvårdssektorn samt medicinteknik tror sig dock kunna gynnas av det rådande läget då försäljningen till följd av pandemin troligtvis kommer att öka. Ett av dessa företag svarar; 

-Lönsamheten för företaget kommer att påverkas positivt till följd av det rådande läget. Dels för att livsmedelssektorn i nuläget rullar på starkt till följd av den ökade konsumtionen hemma, samt viss hamstring, vilket ökat produktionsvolymerna. Även produktionen mot medicintekniksektorn har fått en ökad orderingång, vilket medför att vi kommer att behöva beordra övertid. 

Ett företag som inte levererar mot medicintekniksektorn, och som i dagsläget kommer att drabbas av sviktande lönsamhet uttrycker sig så här: 

-Vi har inte den typen av produkter som skulle kunna gynnas i ett läge som detta. Däremot så skulle en situation som denna kunna leda till att vissa kunder tänker nytt och framledes lägger mer produktion lokalt. Det skulle kunna gynna oss. 

Mer om: corona | coronavirus
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt snabbtest Covid-19, CE-godkänt

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Byggherrarnas vision om Brommastaden

Industrimark blir stad

Peab bygger i Skåne

Nyhetsbrev

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Höjda priser i spåren på Corona

Siegwerk och Flint Group inför pristillägg på alla lösningsmedelsbaserade färger och lacker.

Bara elva ”Bra val” när Folksam granskade hantverkarbilar

Bara elva av 41 modeller lever upp till de krav som gäller för benämningen ”Bra val”, när Folksam nu för första gången gjort en genomgång av säkerheten i transportbilar under 3,5 ton – även kallade hantverkarbilar.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Aarsleff rekryterar för tillväxt

Upptäck misstänkt sjuka i entrén

Konkurserna skenar

Regeringen lägger krokben för småföretagen

– Företagen sätter värde på sänkta arbetsgivaravgifter, men i övrigt finns en skepsis mot regeringens krispaket som innehåller en rad brister, säger Sanna Arnfjorden Wadström, VD i Svensk Industriförening Sinf.

Från noll till 120 på 30 år

I dag är Torbjörn Sundh Entreprenad ett av Umeås större entreprenadföretag, men resan började i motvind. –  Nog fick man bita på blånaglarna ibland.

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige – får noll

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.281