23948sdkhjf

Heidelberg stoppar Primefire, avskedar 2 000 anställda

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Heidelberg inför ett omfattande åtgärdspaket för att öka lönsamheten.

Tryckpresskoncernen Heidelberg tar krafttag för att öka lönsamheten. Bland många åtgärder stoppas tillverkningen av den digitala tryckpressen Primefire 106 för förpackningsproduktion.

Heidelberg vill öka lönsamheten med 100 miljoner euro på EBITDA-nivå. Nödvändigt för företagets långsiktiga överlevnad menar styrelsen som har antagit ett omfattande åtgärdsprogram för att sänka kostnaderna i företaget. Inget är heligt i denna genomlysning som inbegriper kraftiga nedskärningar i produktionskostnader och strukturella kostnader.

Bland annat stoppas produktion av den digitala tryckpressen Primefire och offsetpressar för mycket stort format, som beskrivs som olönsamma affärsenheter. Inom mycket stort format har Heidelberg offsetpressarna Speedmaster XL 145 och Speedmaster XL 162. Om produktionsstoppet avser båda dessa tryckpressar framgår inte av pressmeddelandet. Koncernen ska också minska antalet anställda globalt med 2 000 anställda.

Omstruktureringen beräknas kosta Heidelberg ungefär 300 miljoner euro och påverkar resultatet för 2019/20. Finansieringen av åtgärdspaketet sker genom en trustfond som också i princip ska eliminera företagets nettoskuld. Återföring av cirka 375 miljoner euro kommer att göras från trustfonden. Trots att produktionen Primefire 106 stoppas kommer digitala tryckpresslösningar vara en av nycklarna för företagets framgångar framöver, menar företaget.

– Heidelbergs omgruppering är ett radikalt steg för vårt företag som också innebär några smärtsamma förändringar. Lika svårt för oss som det var att fatta detta beslut lika nödvändigt är det för att företaget ska komma på rätt spår igen för framtida framgångar. Att avbryta olönsamma produkter gör att vi kan fokusera på vår starka, lönsamma kärna. Det är här vi kommer att ytterligare utöka Heidelbergs ledande marknadsposition genom att utnyttja möjligheterna till digitalisering. Framöver kommer vi att fortsätta att förse våra kunder över hela världen med teknologiskt ledande digitala lösningar och tjänster över hela linjen, säger Heidelbergs VD Rainer Hundsdörfer.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svag mars för bussarna

Byggherrarnas vision om Brommastaden

Industrimark blir stad

Peab bygger i Skåne

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Höjda priser i spåren på Corona

Siegwerk och Flint Group inför pristillägg på alla lösningsmedelsbaserade färger och lacker.

Nyhetsbrev

Bara elva ”Bra val” när Folksam granskade hantverkarbilar

Bara elva av 41 modeller lever upp till de krav som gäller för benämningen ”Bra val”, när Folksam nu för första gången gjort en genomgång av säkerheten i transportbilar under 3,5 ton – även kallade hantverkarbilar.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Aarsleff rekryterar för tillväxt

Upptäck misstänkt sjuka i entrén

Konkurserna skenar

Regeringen lägger krokben för småföretagen

– Företagen sätter värde på sänkta arbetsgivaravgifter, men i övrigt finns en skepsis mot regeringens krispaket som innehåller en rad brister, säger Sanna Arnfjorden Wadström, VD i Svensk Industriförening Sinf.

Från noll till 120 på 30 år

I dag är Torbjörn Sundh Entreprenad ett av Umeås större entreprenadföretag, men resan började i motvind. –  Nog fick man bita på blånaglarna ibland.

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige – får noll

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094