23948sdkhjf

Heidelberg stoppar Primefire, avskedar 2 000 anställda

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Heidelberg inför ett omfattande åtgärdspaket för att öka lönsamheten.

Tryckpresskoncernen Heidelberg tar krafttag för att öka lönsamheten. Bland många åtgärder stoppas tillverkningen av den digitala tryckpressen Primefire 106 för förpackningsproduktion.

Heidelberg vill öka lönsamheten med 100 miljoner euro på EBITDA-nivå. Nödvändigt för företagets långsiktiga överlevnad menar styrelsen som har antagit ett omfattande åtgärdsprogram för att sänka kostnaderna i företaget. Inget är heligt i denna genomlysning som inbegriper kraftiga nedskärningar i produktionskostnader och strukturella kostnader.

Bland annat stoppas produktion av den digitala tryckpressen Primefire och offsetpressar för mycket stort format, som beskrivs som olönsamma affärsenheter. Inom mycket stort format har Heidelberg offsetpressarna Speedmaster XL 145 och Speedmaster XL 162. Om produktionsstoppet avser båda dessa tryckpressar framgår inte av pressmeddelandet. Koncernen ska också minska antalet anställda globalt med 2 000 anställda.

Omstruktureringen beräknas kosta Heidelberg ungefär 300 miljoner euro och påverkar resultatet för 2019/20. Finansieringen av åtgärdspaketet sker genom en trustfond som också i princip ska eliminera företagets nettoskuld. Återföring av cirka 375 miljoner euro kommer att göras från trustfonden. Trots att produktionen Primefire 106 stoppas kommer digitala tryckpresslösningar vara en av nycklarna för företagets framgångar framöver, menar företaget.

– Heidelbergs omgruppering är ett radikalt steg för vårt företag som också innebär några smärtsamma förändringar. Lika svårt för oss som det var att fatta detta beslut lika nödvändigt är det för att företaget ska komma på rätt spår igen för framtida framgångar. Att avbryta olönsamma produkter gör att vi kan fokusera på vår starka, lönsamma kärna. Det är här vi kommer att ytterligare utöka Heidelbergs ledande marknadsposition genom att utnyttja möjligheterna till digitalisering. Framöver kommer vi att fortsätta att förse våra kunder över hela världen med teknologiskt ledande digitala lösningar och tjänster över hela linjen, säger Heidelbergs VD Rainer Hundsdörfer.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11