23948sdkhjf

Svensk Handel: Krävs tillfälligt hyresstopp för att rädda butikshandeln

Varning för varselvåg inom detaljhandeln.

Coronaviruset slår hårt mot den fysiska detaljhandeln. Västsvenska Handelskammaren varnar för en varselvåg och Svensk Handel vädjar i ett utspel om ett tillfälligt hyresstopp för att rädda butikshandeln.

– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, delar oron och varnar för att detaljhandeln är nästa bransch efter flyg- och besöksnäringen som kommer att drabbas av en stor varselvåg.

– Vi har fått signaler om att det väntar varsel även inom detaljhandeln och att mindre butiker har svårt att klara sin likviditet. Dagligvaruhandeln klarar sig, men all övrig handel har gått ner och den har det väldigt tufft, säger Johan Trouvé till Göteborgs-Posten.

Coronavirusets utbrott kommer i ett läge när många butikskedjor redan är hårt pressade. Butiksstängningarna har duggit tätt, senast i dag kom beskedet att Joy försätts i konkurs, och coronarädslan har nu förvärrat läget och gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum minskat drastiskt och försäljningen tvärnitat.

Svensk Handel för därför en kontinuerlig dialog med Fastighetsägarna och parterna hade ett akut möte om läget senast i går.

Fastighetsägarna har vidtagit vissa åtgärder som till exempel uppmaningar till fastighetsägare att förskottsbetalning av hyran kan ske månadsvis i stället för kvartalsvis, samt att en större flexibilitet med öppettiderna skulle kunna stötta hyresgästerna. Svensk Handel anser att förslagen är steg i rätt riktning men att de är otillräckliga i det akuta läge som råder.

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126