23948sdkhjf

Helikopter ut – drönare in

Minskade CO2-utsläpp, säkrare arbetsmiljö och mindre risk att djur och människor skräms är några fördelar som Karlskoga Energi & Miljö lyfter fram när företagets högspänningsledningar nu ska besiktas med drönare i stället för med helikopter.

En gång per år besiktas alla luftledningar i det 23 mil långa nät som finns i Karlskoga kommun och Bjurtjärnsområdet i Storfors kommun. Vid besiktningen kontrolleras bland annat att ledningarna är fria från träd och säkra för allmänheten.

Ett vedertaget sätt att utföra besiktningarna är från luften, vilket ger bättre överblick och gör det möjligt att upptäcka fel som inte går att se från marken. Därmed minskar också risken för onödiga driftavbrott.

Hittills har Karlskoga Energi & Miljö utfört besiktningarna med helikopter. Men när det nu är dags för årets besiktningsrunda kommer i stället drönare att användas. En av drönarens stora fördelar är att den drivs av en mindre elmotor och flyger tyst som ett glidflygplan, något som har gynnsam inverkan på bland annat miljö och arbetsmiljö.

– Sett ur ett miljöperspektiv minskas utsläppen med drygt ett halvt ton koldioxid, djuren slipper bli skrämda av buller och personalen slipper långa och till viss del riskfyllda arbetspass i en lågt flygande helikopter, säger marknadschef Peter Jarl.

Två drönarpiloter kommer att flyga när vädret tillåter och arbetet ska var klart senast 9 april.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078