23948sdkhjf

Coronaviruset: ”Kommer krävas kraftiga åtgärder”

Apple-butikerna i Sverige har stängt – övriga detaljhandelskedjor avvaktar kring butiksstängningar och minskade öppettider.

Sällanköpshandeln drabbas redan hårt av coronavirusets utveckling med färre kunder i den fysiska handeln och lägre omsättning. Än så länge finns inga krav i Sverige på butiksstängningar likt i Italien och Frankrike, där endast apotek och dagligvaruhandeln har öppet, men flera handelsaktörer som Dagens Handel varit i kontakt med följer nu noga utvecklingen och svaren de ger kring utvecklingen är färskvara som snabbt kan komma att ändras.

Till Dagens Handel uppger Svensk Handels presschef Hans Tjernström att man följer läget noggrant och är oroliga. ”Svensk Handel är väldigt oroade för hur många butiker, inte minst i sällanköpshandeln, som påverkas. Det kommer att krävas fortsatt kraftfulla åtgärder” uppger Hans Tjernström i ett mejl till Dagens Handel.

På måndagen cirkulerade även ett rykte om att Gallerian på Hamngatan i Stockholm skulle stängas på grund av coronaviruset. Något som tillbakavisades av Tina Landelius, kommunikationsansvarig hos AMF Fastigheter.

Hon uppger i ett mejl till Dagens Handel att fastighetsägarens handelsplatser även fortsatt ska ha öppet med ordinare öppettider men att man följer utvecklingen och direktiv från myndigheter noga.

"Våra handelsplatser – Gallerian, Mood Stockholm, Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian – fortsätter att ha öppet enligt ordinarie öppettid så länge vi inte får andra direktiv från myndigheter eller hamnar i en situation som gör att vi måste ompröva beslutet. Vi har dock en stor förståelse för att våra hyresgäster drabbas av den stora oro som nu finns i samhället och har nu en nära dialog med dem för att hitta bra vägar framåt. Vi fortsätter att följa läget väldigt nära och löpande utvärdera situationen. 

På tisdagen meddelade AMF Fastigheter att  butikernas avtalade minimiöppettid från i dag, tisdag, och fram till den sista april justerats ned under både vardag och helg. Vill butikerna hålla öppet längre än minimitiden så välkomnas naturligtvis det.

Samma svar kring eventuella butiksstängningar och minskade öppettider ger kommunikationschef Li Persson hos Elgiganten.

Just nu har vi inga butiksstängningar eller minskade öppettider planerade. Men vi följer utvecklingen noggrant och håller oss uppdaterade om myndigheternas rekommendationer”, uppger hon till Dagens Handel.

Stängt har däremot Apple gjort. Techbolaget har stängt alla sina butiker utanför Kina, till den 27 mars. Det inkluderar även de tre butikerna i Sverige; Apple Store i Täby centrum, Väla centrum i Helsingborg och Emporia i Malmö.

H&M har också redan tvingats stänga ett stort antal butiker i Kina och Europa; något som direkt syns i koncernens försäljningssiffror.

På måndagen kommunicerade koncernen att försäljningsutvecklingen under andra halvan av första kvartalet, december till februari, har påverkats negativt av situationen kopplad till covid-19-viruset, främst i Kina där 334 butiker av koncernens 518 butiker var stängda under februari.

Hittills i mars har H&M-gruppens försäljning påverkats negativt framför allt i Europa som en konsekvens av den fortsatta spridningen av viruset

Sedan några dagar tillbaka är samtliga av koncernens fysiska butiker tillfälligt stängda i Italien och i helgen stängdes även alla butiker tillfälligt i Polen, Spanien, Tjeckien, Bulgarien, Belgien, Frankrike och delvis i Grekland.

För Sverige finns i nuläget inga sådana planer. 

"I dagsläget nej, men detta är en extrem situation och saker förändras dag för dag, timme för timme. För H&M-gruppen är säkerheten för våra kunder och anställda högsta prioritet och vi följer löpande utvecklingen och rekommendationer från myndigheter, skriver Ia Elf, presskontakt hos H&M i ett mejl till Dagens Handel.

Inte heller Lindex planerar i nuläget några butiksstängningar i Sverige. Däremot har modekedjan "i linje med myndigheters beslut i vissa av våra försäljningsländer har vi i nuläget stängt våra butiker i Tjeckien, Slovakien och Litauen", uppger Kristina Hermansson, kommunikationschef till Dagens Handel.

"Vi håller våra svenska butiker öppna enligt ordinarie öppettider, men vi följer såklart situationen mycket noga. Vi gör allt vi kan för att våra kunder och anställda ska känna sig trygga i våra butiker och agerar utefter myndigheters riktlinjer och rekommendationer", uppger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453