23948sdkhjf

Bostadspolitiken sågas i Sifo-undersökning

Regeringens syn på bostadspolitik skiljer sig avsevärt från det svenska folkets. Enligt en färsk Sifo-undersökning är det bara var tionde väljare som upplever att regeringen gjort något för att lösa bostadsbristen det senaste året.

Allt fler människor stängs ute från bostadsmarknaden medan regeringen sitter märkligt still. Det går inte att dra någon annan slutsats än att Stefan Löfven har nedprioriterat bostadspolitiken under sina år som statsminister, säger Anders Lago, förbundsordförande i HSB som beställt undersökningen.

Om bostadsministern hämtats bland någon av de 1 143 personer som intervjuades i undersökningen är sannolikheten stor att prioriterade åtgärder vore att se över bolånetaket och amorteringskraven för förstagångsköpare, något som varannan intervjuperson förordade.

Andra lösningar som värderas högt av deltagarna är en översyn av den så kallade flyttskatten (44 procent) och ett statligt startlån för unga (42 procent).

– Åtstramade kreditrestriktioner slår hårt mot unga hushåll och ensamstående föräldrar, som har fått allt svårare att få bostadslån. En ny typ av hemlöshet breder ut sig och familjer utan sociala problem står plötsligt utan eget tak över huvudet. Alltmedan grundproblemet, att det byggs för lite bostäder i förhållande till behovet, kvarstår, säger Anders Lago.

– Stefan Löfven sände en positiv signal häromveckan när han bjöd in byggbranschen till samtal. Men nu behöver krismedvetenheten omsättas i konkreta reformer som statligt startlån för unga, stöd till bosparande och ett tillbakadragande av det senaste amorteringskravet. Det skulle öppna de stängda dörrarna på bostadsmarknaden för många människor, säger Anders Lago.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

1.797