23948sdkhjf

Materialet som gör under

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Följ med på en spännande resa in i framtidens förpackningsmaterial på PACK POINT NORDIC. Ett av ämnena som kommer att behandlas är undermaterialet grafen.

Grafen är världens tunnaste material och består av ett skikt kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Bindningarna mellan kolatomerna är oerhört kraftfulla vilket gör att grafen är omkring 200 gånger starkare än stål. Elektronrörligheten är cirka 100 gånger snabbare än i kisel vilket gör att ledningsförmågan är mycket god. Det är även böjbart och kan tänjas ut cirka 10 procent utan kvarstående deformationer.

Flagor av grafen kan enkelt blandas med andra ämnen för nya funktioner. De många egenskaperna och variationen av materialtyper gör att "grafen" kan utgöra grunden i många olika tillämpningar, allt ifrån multifunktionella kompositer – elektriskt ledande, starka och lätta –, syrgasbarriärer i förpackningar, korrosionsskydd, i böjbar elektronik och displayer samt i gas- och biosensorer med hög känslighet.

2010 gick Nobelpriset i fysik till Andre Geim och Konstantin Novoselov ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”. Var står forskningen om grafen idag? Hur nära eller långt ifrån kommersiell användning av grafen i förpackningar är vi idag?

Hallå där Jon Wingborg, Project Manager vid Chalmers Industriteknik, du ska tala om grafen på PACK POINT NORDIC den 28 maj. Vad kommer din presentation att handla om?

– Hur ser möjligheten för grafen ut i morgondagens förpackningar? Presentationen kommer att utgå från vad svenska aktörer gör just nu, men även ge en inblick i framtidens teknik avseende såväl barriäregenskaper som nya smarta sensorer inbyggda i förpackningarna.

Hur ser du på dagens förpackningar?

– De löser dagens behov, men är ofta komplexa. Det handlar om många olika och sammansatta material, som kan vara komplicerade att återvinna.

Vilka förändringar/förbättringar skulle du helst vilja se?

– Möjlighet för mer miljövänliga förpackningar som är lättare att återvinna.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

– Träffa aktörer som är intresserade av att utveckla nya material och som tillsammans med vårt nätverk kan möjliggöra framtida bättre och smartare förpackningar.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11