23948sdkhjf

Extraordinärt läge för branschen

| Av Nella Bergström | Transportnet | Tipsa redaktionen

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten om coronavirusets extrema påverkan på samhället.

– Coronaviruset innebär en mobilitetskris – hela transportbranschen hotas nu allvarligt av coronasmittans effekter. All persontrafik som flyg, bussar och båtar går på knäna liksom bussarna inom besöksnäringen – förlusterna är extrema. Vi har aldrig sett en sådan situation tidigare, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, i ett uttalande till Transportnet.

– Virussmittan får också effekter på bland annat åkeribranschen när ekonomin saktar in, liksom för hamnar och sjöfart i stort, säger Marcus Dahlsten.  

– Vi för nu en dialog med regeringen om hur situationen kan räddas både akut på kort sikt och på längre sikt med de efterföljder krisen kommer att innebära för branschen. Till exempel vill vi se möjligheten till permittering i avvaktan på att den föreslagna nya lagen om korttidsarbete träder i kraft den 1 maj. Vi förhandlar även med våra fackliga motparter om krisavtal som ska stoppa stora varsel när företagen får färre beställningar men vi vill även se lättnader på skatter och avgifter som till exempel arbetsgivaravgifter, bränsleskatt och flygskatten. Dessutom är det viktigt att ha koll på hur övriga Europa agerar nu så att konkurrensen inte snedvrids, säger Marcus Dahlsten.

Finansminister Magdalena Andersson säger till DN att regeringen just nu ser över olika stödpaket, bland annat till transportbranschen: 
– Vi tittar på stöd till de delar av näringslivet som drabbas allra hårdast. Risken för en allvarligare ekonomisk utveckling har också ökat och därför är även ett allmänt stimulanspaket något som behöver förberedas. Självklart är det de branscher som drabbas direkt av det beslut som vi fattade i går. Men vi ser också att transportbranschen är drabbad, säger hon till Dagens Nyheter.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Därför ska Kalixälvens is både grusas och vattnas

Sjävtest för Covid-19 stoppat!

Bussförar-SM 2020 har startat!

Bussförar-SM 2020 har startat – det är nu dags för alla bussförare att anmäla deltagande i uttagningstävlingen, bara då finns chans att nå finalen i september.

”Vårt mål är att ta oss igenom det här”

Stena lägger ner färjelinje

Norwegian ansöker om rekonstruktion

Nyhetsbrev

Perstorp i räddningsaktion för vården

Perstorp ställer om – kapacitet att lösa vårdens desinfektionsbrist.

Seg bredbandsutbyggnad hot mot lantbruket

Seg bredbandsuppkoppling är illa nog. Seg bredbandsutbyggnad är ännu allvarligare – inte minst för lantbrukare. Därför föreslår nu LRF att Teracoms höghöjdsmaster används vid 5G-utbyggnaden för att säkerställa landsbygdens framtida behov av digitalisering.

Gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Behovet av handsprit och ytdesinfektionsmedel är stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Krav på 400 miljarder till företagen

De svenska företagen behöver bortåt 400 miljarder kronor i stöd. Det hävdar Stockholms Handelskammare som pekar på en WSP-analys som kommit fram till att det svenska samhället riskerar att drabbas av en smäll på 500 miljarder kronor på grund av corona.

Belos lämnar Tranås för Tyskland

Under hösten kommer verksamheten vid Kärcher Belos i Tranås, enligt nuvarande planer, att fasas ut och flyttas till Tyskland. Det är en direkt följd av att Kärcher i höstas förvärvade Max Holder.

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

Fyra av fyra möjliga för Sweco

Från förening till fokus

Plus

Han vet att AI är viktigt men inte alltid lätt

Olle Steffner, Director IP management, vid BillerudKorsnäs berättar om deras erfarenheter av AI. En slutsats är att det inte alltid blir som man har tänkt sig.

Ledare: Låt pengarna rulla

1 600 permitteras från GKN Aerospace

Tillfällig åtgärd i väntan på vändning, enligt GKNs vd.

Svenska bolag levererar utrustning i rekordfart

Maskinia satsar på östkusten

1

Avfall Sverige kommenterar kulturministerns uttalande om returpapper

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige kommenterar nu kulturminister Amanda Linds uttalande om returpappersförordningen.

Beläggningsjobb fick klimatbonus

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nytt kvarter i Norrahammar

Svevia bäddar i Lidköping

Skrift för ökad kunskap om plast

Svensk-spansk lösning i Skåne

Nytt hopp för biogas

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Ecoleans aseptikteknik firar framgångar

Chef för Packaging Solutions

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109