23948sdkhjf

Utbildningscenter breddar med terrängbana

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En avancerad terrängbana där alla hinder finns i tre svårighetsgrader ska bli ett nytt trumfkort för utbildningscentret Drivelab Stockholm. Banan kan därmed snabbt anpassas till olika typer av fordon.

Drivelab Stockholms anläggning, några minuters bilväg från Arlanda flygplats skapades som ett nav för utbildning och events inom fordonsindustrin. Ambitionen var att erbjuda ett helhetskoncept med moderna lokaler i direkt anslutning till testbanor och utbildningscenter.

De två första testanläggningarna skapades 2010 respektive 2012 och kan bland annat leda föraren på ett intuitivt sätt i dennes körning. Banorna används exempelvis av fordonsindustrin för utbildning och tester av lätta och tunga fordon där man utför prestandamätningar och bedömer fordonets dynamiska rörelsemönster.

Nu skapas en helt ny testanläggning som kallas Test Track Terrain – en specialdesignad terrängbana som gör det möjligt att testa och köra fordon under mer varierande förhållanden för offroad, sport och gatuorienterade fyrhjulsdrivna fordon.

Det var en kul utmaning att designa terrängbanan. Jag utgick från den befintliga terrängen där banan ska placeras och fick testa mig fram med olika typer av fyrhjulsdrivna fordon för att hitta rätt svårighetsnivåer. Målsättningen är att alla typer av fyrhjulsdrivna fordon ska kunna använda de hinder som banan erbjuder. För att lyckas med det designade jag alla hinder med tre olika svårighetsnivåer, något som är unikt jämfört med andra terrängbanor, säger Jonas Jarlmark Näfver, teknologie licentiat i fordonsdynamik vid KTH, som designat testområdet.

Bland de svårigheter som kommer att möta fordonen finns stigningshinder, sidolutning och artikulation. Även underlagen på såväl bana som i hinder varierar. Där finns grusade vägar, hällar av sten eller räfflad betong och flyttbara rullar där exempelvis befintliga berghällar utgör naturliga hinder längs banan.

Efter färdigställandet av terrängbanan omfattar anläggningen tre testanläggningar på både asfalt och terräng tillsammans med närmare 20 000 kvadratmeter utbildningscenter för både lätta och tunga fordon, eventytor, hotell, verkstadslokaler, försäljning och service.

Test Track Terrain är ett välkommet och efterfrågat tillskott. Med tre testanläggningar möjliggör vi utbildning och prestandatester av större bredd än tidigare. Fler aktörer kan nu komma till oss och utbilda sig samt utföra fordonstester med extra körupplevelse, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding.

I samband med att terrängbanan anläggs utvecklas även en av de äldre testbanorna i ett samarbete med Öhlins. Delar av motorbanan byggs om med flyttbara hinder – en teknik som möjliggör en mer varierad användning av hinder och därmed bättre anpassade till de prestandatester som ska utföras. Enligt nuvarande tidplan ska allt vara färdigställt i sommar.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144