23948sdkhjf

Ännu ett järnvägsuppdrag för Sweco

Sweco måste tänka till när planerna på Göteborgs nya bangård får allt fastare former. – Utmaningen i det här uppdraget är att hitta rätt lösning för tågen på en begränsad yta.

Västlänken kommer att ändra trafikflödena i Göteborg och Trafikverket ser därför behovet av en ny bangård.

Sweco har fått uppdraget att ta fram en järnvägsplan, inklusive miljökonsekvensbeskrivning och systemhandling för en ny anläggning som ska rymma 2 000 tågmeter uppställningsspår uppdelade på fyra 250 tågmeters spårlängder. 

Läs också: Svevia behöver hjälp i Borås

Enligt ett pressmeddelande ska anläggningen i Lärje också utformas för att klara en eventuell framtida utbyggnad motsvarande 1 000 tågmeter uppställningsspår.

Sweco ska också ta fram förfrågningsunderlag för totalentreprenad och byggplatsuppföljning.

Utmaningen i det här uppdraget är att hitta rätt lösning för tågen på en begränsad yta. Vidare ska byggnationen av bangården också planläggas för att orsaka så lite friktion som möjligt med den samtidiga byggnationen av Västlänken, säger Jan Thulin, vd för Swecos järnvägsverksamhet, i pressmeddelandet.

– Det här är ett spännande och komplext uppdrag som kräver stort hänsynstagande till miljön. Vi kommer i inledningen av uppdraget ha ett målbildsseminarium där hållbarhetsaspekterna tas upp och även ta fram en klimatkalkyl som blir viktig för hållbarheten i såväl utformningen som själva byggandet av bangården, förklarar Maria Fransson ansvarig för uppdraget på Sweco, i samma pressmeddelande.

Läs också: Mer pengar till järnvägsunderhåll

Sweco uppger att uppdraget är ett i raden av flera järnvägsuppdrag som man kammat hem på kort tid och ser kontraktet som ett bevis på att företaget fortsätter sin expansion inom järnvägsområdet.

Uppdraget kommer att sysselsätta experter inom flera områden, enligt Sweco handlar det inte bara om järnväg utan även om miljö, VA, anläggning, landskapsarkitektur, energi och samhällsanalys.

Sweco uppger att man dessutom kommer att behöva rekrytera fler personer till sitt Göteborgskontor.

Swecos uppdrag, som är värt ca 31 miljoner kronor, påbörjades i februari. Byggplatsuppföljningen kommer att pågå fram till 2026.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.125