23948sdkhjf

Ny vätgasaffär för Alstom

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Världens första passagerartåg med vätgasbränsleceller testas i Nederländerna efter kommersiell framgång i Tyskland.

Alstom har genomfört tio dagars tester med bränslecellståget Coradia iLint på 65 kilometer mellan Groningen och Leeuwarden i norra Nederländerna. Testerna görs efter att tågen framgångsrikt har kört under 18 månader med passagerartrafik på linjen Buxtehude – Bremervörde – Bremerhaven – Cuxhaven i Tyskland, där totalt 41 Coradia iLint redan har beställts. De senaste testerna gör Nederländerna till det andra landet i Europa där tåget har visat sig vara en unik utsläppsfri lösning för icke-elektrifierade linjer.

I oktober förra året skrev Alstom, provinsen Groningen, den lokala operatören Arriva, den holländska järnvägsinfrastrukturförvaltaren ProRail och energiföretaget Engie ett pilotprojektavtal för att testa Coradia iLint, världens första persontåg som drivs med vätgasbränsleceller, i Nederländerna. DEKRA, ett oberoende testinspektions- och certifieringsföretag, utsågs till testledare. Testerna har utförts under nattetid i hastigheter upp till 140 km/h utan passagerare. För testperioden har en mobil tankstation med hållbart producerad vätgas installerats av Engie.

– Testerna i Nederländerna visar hur moget vårt vätgångtåg är när det gäller tillgänglighet och tillförlitlighet. Det har samma prestanda som traditionella regiontåg, men med ytterligare fördelar, som låg ljudnivå och noll utsläpp. Det är också lätt att integrera i en befintlig flotta och uppfyller alla säkerhetsföreskrifter. Coradia iLint vätgas är ett pålitligt utsläppsfritt tåg som är redo att accelerera ett koldioxidneutralt resande i Europa, säger Bernard Belvaux, Managing Director, Alstom Benelux. 

Coradia iLint är världens första regionaltåg i kommersiell trafik som är utrustat med bränsleceller för att omvandla väte och syre till elektricitet, vilket eliminerar utsläpp av föroreningar relaterade till driften. Det är ett helt tyst tåg, och det enda utsläppet är vatten. Tåget är avsett att köras på icke-elektrifierade linjer, och även om det är utsläppsfritt har det inte gett avkall på prestanda. Den har en räckvidd på cirka 1000 kilometer - samma som multipla enheter med motsvarande storlek. Tåget utvecklas och produceras av Alstom i Salzgitter, Tyskland och i Tarbes, Frankrike.

Det nederländska järnvägsnätet har ungefär 1 000 kilometer icke-elektrifierad linje, där för närvarande cirka 100 dieseltåg körs dagligen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11