23948sdkhjf

Inlandsbanan på kollisionskurs med Trafikverket

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trafikverkets beslut att ge Skanska ensamrätt till tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn för en 30-årig testverksamhet överklagas nu till regeringen av Inlandsbanan som menar att beslutet strider mot järnvägsförordningen.

Vi beklagar att vi på detta sätt måste lyfta frågan till regeringen men Trafikverkets agerande ger intrycket av att de betraktar oss som en konkurrent och att de vill att Inlandsbanan ska läggas ned, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm.

Inlandsbanan ifrågasätter starkt Trafikverkets beslut att ge Skanska ensamrätt till tvärbanan Arvidsjaur-Jörn för att 30 år framåt nyttja järnvägen i privat regi för möjlig testverksamhet av höghastighetståg.

Uppfattningen är att Trafikverket dels stänger en öppen anläggning för trafik och dels gör det omöjligt att utveckla Inlandsbanan till ett framtida transportstråk. Beslutet föregriper därmed även den utredning om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör just nu på uppdrag av regeringen.

Exempelvis lyfter Inlandsbanan fram att bandelen Arvidsjaur-Jörn är viktig som förbindelselänk mellan de tunga industrierna vid kusten och inlandsbanan. En konsekvens är att inlandsbanan förhindras från att utvecklas till en prioriterad godskorridor som kan leda om tung godstrafik av exempelvis skogsfiber, stål och malm från stambanan.

I rollen som pulsåder för inlandet, och som förenande länk mellan individer, näringsliv och industriverksamhet över hela Norrland, är vi starkt kritiska till det här påtänkta beslutet. Tvärbanan är av en avgörande betydelse för det projekt som Inlandsbanan arbetar för i fråga om att skapa en effektiv godstrafik och att underlätta en integration med det nationella järnvägsnätet. Beslutet skulle helt omöjliggöra den här ambitionen, säger Inlandsbanans styrelseordförande Katarina Nyberg Finn.

Inlandsbanan betonar också att Trafikverket inte hörsammat att företaget anmält intresse för att förvalta banan för trafik och samverka med testverksamheten. Samtidigt påpekas att Skanska saknar både de nödvändiga tillstånd och den erfarenhet som erfordras för att förvalta banan för trafik.

Inlandsbanan överklagar därför beslutet med stöd av sjätte kapitlet, sjätte paragrafen i järnvägsförordningen. En järnväg ska vara en infrastruktur som enligt lag och EU-rätt är öppen. Genom Trafikverkets styrelsebeslut blir tvärbanan Arvidsjaur-Jörn till en tjänsteanläggning till vilken Skanska har ensamrätt och därmed stängd för övriga.

Trafikverkets beslut visar en bristande helhetssyn i fråga om de utmaningar som Sverige står inför. Ett projekt med mycket begränsad samhällsnytta får nu företräde framför ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som gynnar hela landet – ekonomiskt, socialt och hållbart. Jag hemställer därför att Trafikverkets generaldirektör ser till att en samverkan med Inlandsbanan blir en redovisad förutsättning för testtrafiken på tvärbanan, säger Katarina Nyberg Finn.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094