23948sdkhjf

Inlandsbanan på kollisionskurs med Trafikverket

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Trafikverkets beslut att ge Skanska ensamrätt till tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn för en 30-årig testverksamhet överklagas nu till regeringen av Inlandsbanan som menar att beslutet strider mot järnvägsförordningen.

Vi beklagar att vi på detta sätt måste lyfta frågan till regeringen men Trafikverkets agerande ger intrycket av att de betraktar oss som en konkurrent och att de vill att Inlandsbanan ska läggas ned, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm.

Inlandsbanan ifrågasätter starkt Trafikverkets beslut att ge Skanska ensamrätt till tvärbanan Arvidsjaur-Jörn för att 30 år framåt nyttja järnvägen i privat regi för möjlig testverksamhet av höghastighetståg.

Uppfattningen är att Trafikverket dels stänger en öppen anläggning för trafik och dels gör det omöjligt att utveckla Inlandsbanan till ett framtida transportstråk. Beslutet föregriper därmed även den utredning om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör just nu på uppdrag av regeringen.

Exempelvis lyfter Inlandsbanan fram att bandelen Arvidsjaur-Jörn är viktig som förbindelselänk mellan de tunga industrierna vid kusten och inlandsbanan. En konsekvens är att inlandsbanan förhindras från att utvecklas till en prioriterad godskorridor som kan leda om tung godstrafik av exempelvis skogsfiber, stål och malm från stambanan.

I rollen som pulsåder för inlandet, och som förenande länk mellan individer, näringsliv och industriverksamhet över hela Norrland, är vi starkt kritiska till det här påtänkta beslutet. Tvärbanan är av en avgörande betydelse för det projekt som Inlandsbanan arbetar för i fråga om att skapa en effektiv godstrafik och att underlätta en integration med det nationella järnvägsnätet. Beslutet skulle helt omöjliggöra den här ambitionen, säger Inlandsbanans styrelseordförande Katarina Nyberg Finn.

Inlandsbanan betonar också att Trafikverket inte hörsammat att företaget anmält intresse för att förvalta banan för trafik och samverka med testverksamheten. Samtidigt påpekas att Skanska saknar både de nödvändiga tillstånd och den erfarenhet som erfordras för att förvalta banan för trafik.

Inlandsbanan överklagar därför beslutet med stöd av sjätte kapitlet, sjätte paragrafen i järnvägsförordningen. En järnväg ska vara en infrastruktur som enligt lag och EU-rätt är öppen. Genom Trafikverkets styrelsebeslut blir tvärbanan Arvidsjaur-Jörn till en tjänsteanläggning till vilken Skanska har ensamrätt och därmed stängd för övriga.

Trafikverkets beslut visar en bristande helhetssyn i fråga om de utmaningar som Sverige står inför. Ett projekt med mycket begränsad samhällsnytta får nu företräde framför ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som gynnar hela landet – ekonomiskt, socialt och hållbart. Jag hemställer därför att Trafikverkets generaldirektör ser till att en samverkan med Inlandsbanan blir en redovisad förutsättning för testtrafiken på tvärbanan, säger Katarina Nyberg Finn.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skrift för ökad kunskap om plast

Erlandsson och Renta i samarbete

Sveriges sämsta vägar

Sveriges vägar blir allt sämre hävdar M Sveriges vägombud som granskat 18 000 mil och hittat landets tre sämsta vägar.

Svensk-spansk lösning i Skåne

Schneider Electric i industriell hjälpinsats

Inget JEC World i år

Nyhetsbrev

Nya medlemmar i styrelsen

Nytt hopp för biogas

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Gruvan blir lönsam - både för naturen och affärerna

Produktion i Bolidens gruva återupptagen

Avfall Sverige årsmöte förkortas och hålls digitalt

På grund av det rådande läget med coronaviruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta sitt planerade årsmöte som skulle hållits i Malmö den 2 och 3 juni.

Almedalsveckan ställs in

2

Ministern läxade upp RKM:erna

Europas skumtillverkare räknar med stort tapp

Ökad säkerhet med skånskt dubbelspår

Covid-19: Allt fler företag ställer om produktionen

Ecoleans aseptikteknik firar framgångar

Toyota permitterar 1 400 tjänstemän i Sverige

Umeå vill få fart på Norrbotniabanan

Chef för Packaging Solutions

Förlängda stopp för både Volvo Cars och Volvo Trucks - UPPDATERAD

Nytt snabbtest Covid-19, CE-godkänt

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093