23948sdkhjf

Ledare: Stormig vindkraftpark

Den blivande vindkraftparken i Viksjö, norr om Sundsvall, kommer aldrig att drabbas av så hårda vindar som den storm som drar över området just nu.

En sak står klar redan nu. Den blivande vindkraftparken i Viksjö, norr om Sundsvall, kommer aldrig att drabbas av så hårda vindar som den storm som drar över området just nu. I höstas avbröts utbyggnaden på grund av allvarlig kritik från länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Därefter har projektet utvecklats till en segsliten och infekterad tvist om pengar där de stora förlorarna finns längst ner i entreprenadkedjan. När alla kort delats ut är det maskinentreprenörerna som sitter med Svarte Petter.

I skrivande stund är det inte mycket som tyder på att verkligheten kommer att se annorlunda ut när krutröken lagt sig. Meningsskiljaktigheter har utvecklats till en bitter fejd mellan primärt huvudentreprenören Nordex och detta företags primära entreprenör Active Works. Tonläget skärptes avsevärt i slutet av förra året då Active Works begärde Nordex i konkurs med hänvisning till obetalda fakturor.

Enligt Active Works har de obetalda fakturorna lett till gigantiska likviditetsproblem som inte minst gått ut över de maskinentreprenörer som upphandlats. För några veckor utmynnade det i att företaget ansökte om en företagsrekonstruktion, vilket har accepterats av tingsrätten.

Det betyder att de maskinentreprenörer som inte fått sina fakturor betalda inte kan räkna med att få ut mer än – som bäst – 25 procent av sina fordringar om ingen annan lösning presenteras.

För den enskilde maskinentreprenören rör det sig om stora pengar. För de internationella storföretag, som enbart i det här projektet beräknas investera i storleksordningen 5,5 miljarder kronor, är det närmast kaffepengar.

Det har fått bransch- och arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna att i ett öppet brev – se sid 35 i veckans utgåva – kräva att vindkraftparkens ägare, det schweiziska finanshuset Credit Suisse och den tyska energikoncernen RWE, ska ta sitt ansvar och se till att alla skulder regleras.

Det lär dröja ett tag innan vi sitter med facit. Under tiden kan det vara läge att fundera över hur ett projekt i den här storleken både lyckas bryta flagrant mot det regelverk som styr miljön och skapa ett ekonomiskt kaos som hotar bland annat entreprenörers möjlighet att leva vidare.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125