23948sdkhjf

Klimatneutralt drivmedel utlovas

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Delvis förnybar alkylatbensin som utlovas vara helt klimatneutral introduceras nu av Husqvarna för både två- och fyrtaktsmotorer.

Alkylatbensin skiljer sig från vanlig bensin främst genom avsevärt lägre utsläpp av hälsoskadliga ämnen. Exempelvis är den i det närmaste befriad från de skadligaste kolvätena bensen, aromater och olefiner (alkener).

Framför allt gör den nytta i motorredskap med två- eller fyrtaktsmotorer utan avgasrening – exempelvis motorsågar, trimmers, snöslungor och gräsklippare, men också i snöskotrar, mopeder och båtmotorer.

Bränslet har därför varit klockrent för en tillverkare som Husqvarna med ett produktutbud som innehåller bland annat motorsågar och ett flertal olika maskiner för skötsel av grönytor.

Företaget hade därför i många år ett samarbete med Aspen för att kunna leverera alkylatbensin. Hösten 2016 lanserade dock Husqvarna egna lösningar som utvecklats för såväl 2-taktsmotorer avsedda för motorsågar och trimmers som 4-taktsmotorer avsedda för gräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

Nu tar Husqvarna ytterligare ett steg i och med introduktionen av en delvis förnybar alkylatbensin som är utvecklad och anpassad för företagets bensindrivna produkter.
Enligt företaget är den nya Re-Power helt klimatneutral. Innehållet består till tio procent av förnybart innehåll, i detta fall hållbart odlad och RSB-certifierad majs. Resterande 90 procent av innehållet klimatkompenseras, enligt företaget, genom ett samarbete med First Climate Market AG.

Med denna produkt stimulerar vi även utvecklingen av fossilfria bränslen, säger företagets produktchef Johan Wahlström.

Den alkylatbensin som är avsedd för tvåtaktsmotorer levereras färdigblandad med företagets tvåtaktsolja som utlovas vara såväl helsyntetisk som biologiskt nedbrytbar.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Nyhetsbrev

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Sandviks nya paket

Den platta vinflaskan gör entré

Sandahls bryter med Schenker i förtid

Inget Load up North i år

Luft under vingarna för flygfotografering

Kranpunkten stärker i Stockholm

Kranpunkten förstärker närvaron i Stockholm genom att öppna en depå i Västberga industriområde, i nära anslutning till E4/E20, med Robin Eriksson som depåchef.

Tar över SL

De får asfaltera i Järfälla

Vindkraft löser småländskt elunderskott

Bristen på el i regionen kring småländska Åseda ska snart vara ett minne blott. Lösningen är 47 vindkraftverk i Uppvidinge kommun med en årlig elproduktion som beräknas uppgå till drygt 600 GWh, vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel.

Överklagar jätteupphandling

Prisas för ökad gruvproduktion och högre säkerhet

Kapten! 28 Volvolastare anmäler sig

Nyligen var det uppställning för ett gäng nyinryckta i Eskilstuna. Uppställningsplatsen var dock inte en kaserngård utan hos Swecon där 28 specialutrustade Volvolastare anmäldes sig till tjänstgöring i det svenska försvaret.

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Nya bostäder i Gävle

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.096