23948sdkhjf

Klimatneutralt drivmedel utlovas

Delvis förnybar alkylatbensin som utlovas vara helt klimatneutral introduceras nu av Husqvarna för både två- och fyrtaktsmotorer.

Alkylatbensin skiljer sig från vanlig bensin främst genom avsevärt lägre utsläpp av hälsoskadliga ämnen. Exempelvis är den i det närmaste befriad från de skadligaste kolvätena bensen, aromater och olefiner (alkener).

Framför allt gör den nytta i motorredskap med två- eller fyrtaktsmotorer utan avgasrening – exempelvis motorsågar, trimmers, snöslungor och gräsklippare, men också i snöskotrar, mopeder och båtmotorer.

Bränslet har därför varit klockrent för en tillverkare som Husqvarna med ett produktutbud som innehåller bland annat motorsågar och ett flertal olika maskiner för skötsel av grönytor.

Företaget hade därför i många år ett samarbete med Aspen för att kunna leverera alkylatbensin. Hösten 2016 lanserade dock Husqvarna egna lösningar som utvecklats för såväl 2-taktsmotorer avsedda för motorsågar och trimmers som 4-taktsmotorer avsedda för gräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

Nu tar Husqvarna ytterligare ett steg i och med introduktionen av en delvis förnybar alkylatbensin som är utvecklad och anpassad för företagets bensindrivna produkter.
Enligt företaget är den nya Re-Power helt klimatneutral. Innehållet består till tio procent av förnybart innehåll, i detta fall hållbart odlad och RSB-certifierad majs. Resterande 90 procent av innehållet klimatkompenseras, enligt företaget, genom ett samarbete med First Climate Market AG.

Med denna produkt stimulerar vi även utvecklingen av fossilfria bränslen, säger företagets produktchef Johan Wahlström.

Den alkylatbensin som är avsedd för tvåtaktsmotorer levereras färdigblandad med företagets tvåtaktsolja som utlovas vara såväl helsyntetisk som biologiskt nedbrytbar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.096