23948sdkhjf

Lagförslag om korttidsarbete

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

De regler som gör de möjligt för företag att gå ner i arbetstid i stället för att säga upp dem vid tillfälliga ekonomiska problem är nu på väg att bli verklighet. Något som både arbetsgivare och fack efterfrågat.

― Det är bra att regeringen nu beslutat att gå vidare med förslaget om korttidsarbete, säger Jonas Hagelqvist, VD IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

Förslaget har legat på regeringens bord en period men att få till en lagstiftning har blivit akut i och med utbrottet av Coronaviruset. Liknande lagstiftningar finn redan på plats i till exempel Tyskland vilket innebär att företag i Sverige riskerar att slås ut, medan konkurrenterna kan överleva.

― Vi har redan fått in ett antal samtal till vår arbetsgivarjour där företag undrar hur de ska bära sig åt om de behöver minska sin verksamhet och personal med anledning av Corona-viruset, berättar Jonas Hagelqvist.

IKEM är bransch och arbetsgivarorganisation för företag som tillverkar kemikalier, plaster, drivmedel och läkemedel i Sverige. I dagens alltmer globalt sammanflätade industriella värdekedja fortplantar sig produktionsstörningar i Kina till resten av världen relativt snabbt. Vår bild är att det framför allt är företag ”mitt i leverantörskedjan” som drabbas.

― Företag som hör av sig är till exempel ett plastföretag som är leverantör till en fordonstillverkare. När fordonstillverkaren inte får andra insatsdelar till sin tillverkning från Kina har de inte heller behov av plastföretagets leveranser som då behöver dra ned på sin verksamhet, berättar Jonas Hagelqvist.

Ett annat exempel är plastföretaget som levererar förpackningsmaterial. När deras kunder inte kan exportera till Kina eller inte får leverans av sina insatsvaror så minskar förstås även behovet av förpackningsmaterial och plastföretaget påverkas negativt. Även företag som exporterar till Kina och som fått problem då deras tillstånd (factory acceptance, FAT) blivit försenade.

― För alla dessa företag är det nu glädjande att de nya regelverken om korttidsarbete kommer på plats. Det gör att de kan överleva krisen och fortsätta bidra till Sveriges ekonomi när den globala handeln kommer igång igen, säger Jonas Hagelqvist.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Därför ska Kalixälvens is både grusas och vattnas

Sjävtest för Covid-19 stoppat!

Bussförar-SM 2020 har startat!

Bussförar-SM 2020 har startat – det är nu dags för alla bussförare att anmäla deltagande i uttagningstävlingen, bara då finns chans att nå finalen i september.

”Vårt mål är att ta oss igenom det här”

Stena lägger ner färjelinje

Norwegian ansöker om rekonstruktion

Nyhetsbrev

Perstorp i räddningsaktion för vården

Perstorp ställer om – kapacitet att lösa vårdens desinfektionsbrist.

Seg bredbandsutbyggnad hot mot lantbruket

Seg bredbandsuppkoppling är illa nog. Seg bredbandsutbyggnad är ännu allvarligare – inte minst för lantbrukare. Därför föreslår nu LRF att Teracoms höghöjdsmaster används vid 5G-utbyggnaden för att säkerställa landsbygdens framtida behov av digitalisering.

Gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Behovet av handsprit och ytdesinfektionsmedel är stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Krav på 400 miljarder till företagen

De svenska företagen behöver bortåt 400 miljarder kronor i stöd. Det hävdar Stockholms Handelskammare som pekar på en WSP-analys som kommit fram till att det svenska samhället riskerar att drabbas av en smäll på 500 miljarder kronor på grund av corona.

Belos lämnar Tranås för Tyskland

Under hösten kommer verksamheten vid Kärcher Belos i Tranås, enligt nuvarande planer, att fasas ut och flyttas till Tyskland. Det är en direkt följd av att Kärcher i höstas förvärvade Max Holder.

Återvunnen PEX får nytt liv i Axjos kabeltrummor

Fyra av fyra möjliga för Sweco

Från förening till fokus

Plus

Han vet att AI är viktigt men inte alltid lätt

Olle Steffner, Director IP management, vid BillerudKorsnäs berättar om deras erfarenheter av AI. En slutsats är att det inte alltid blir som man har tänkt sig.

Ledare: Låt pengarna rulla

1 600 permitteras från GKN Aerospace

Tillfällig åtgärd i väntan på vändning, enligt GKNs vd.

Svenska bolag levererar utrustning i rekordfart

Maskinia satsar på östkusten

1

Avfall Sverige kommenterar kulturministerns uttalande om returpapper

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige kommenterar nu kulturminister Amanda Linds uttalande om returpappersförordningen.

Beläggningsjobb fick klimatbonus

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nytt kvarter i Norrahammar

Svevia bäddar i Lidköping

Skrift för ökad kunskap om plast

Svensk-spansk lösning i Skåne

Nytt hopp för biogas

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Ecoleans aseptikteknik firar framgångar

Chef för Packaging Solutions

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13