23948sdkhjf

Vindkraft på väg till Burträsk

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Nio kilometer ny väg i bergs- och skogsmark ingår i ett uppdrag för cirka 200 miljoner kronor som ska möjliggöra etableringen av 26 vindkraftverk i Burträsk, cirka fem mil från Skellefteå.

Ungefär 100 000 hem ska kunna förses med förnybar hushållsel när en ny vindkraftpark står klar vid Blåbergsliden i Västerbotten efter en sammanlagd investering på 1,3 miljarder kronor. Bakom satsningen står Blåbergsliden Vind, ett dotterbolag till Holmen som på egen mark avser att anlägga 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 MW så snart alla förberedande arbeten är avklarade.

- För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, samtidigt som tillskott av förnybar el är positivt för Sverige och för klimatet, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef i Holmen.

För de inledande arbetena har Blåbergsliden Vind anlitat Svevia som ska inleda jobbet i mitten av april med färdigställande under sommaren 2021 då vindkraftverken ska resas.

– Svevias uppdrag är att utföra alla mark- och byggarbeten för vindparken. Det omfattar breddning och förstärkning av 15 kilometer befintlig väg samt att bygga nio kilometer ny väg upp på Blåbergslidens höjd, säger företagets projektchef Dan Hellenberg.

I uppdraget ingår även vindkraftparkens el-nät och inkoppling av turbinerna samt att bygga de 26 betongfundament som de 200 meter höga vindkraftverken ska resas på . Vid varje fundament anläggs även en kranplan som ger en stabil plattform för de stora kranar som ska klara att lyfta vindkraftverken med rotorer på 158 meter i diameter. Bland annat kommer grundliga markförstärkningar att behövas för att klara de stora lasterna.

Det finns en mängd utmaningar med att förbereda vägar och mark inför en ny vindkraftpark. Varje projekt har sin tjusning. När det gäller just Blåbergsliden skulle jag säga att det är ett projekt som byggs i klassisk bergs- och skogsmark, förhållandevis centralt, med Burträsk samhälle intill och bara fem mil till Skellefteå. Vi har byggt projekt på betydligt mer isolerade ställen, säger Dan Hellenberg.

Blåbergsliden uppförs i samarbete med leverantören GE Renewable Energy med tänkt idriftsättande i slutet av 2021. 

Mer om: Svevia | Vindkrtaft
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109