23948sdkhjf

Vindkraft på väg till Burträsk

Nio kilometer ny väg i bergs- och skogsmark ingår i ett uppdrag för cirka 200 miljoner kronor som ska möjliggöra etableringen av 26 vindkraftverk i Burträsk, cirka fem mil från Skellefteå.

Ungefär 100 000 hem ska kunna förses med förnybar hushållsel när en ny vindkraftpark står klar vid Blåbergsliden i Västerbotten efter en sammanlagd investering på 1,3 miljarder kronor. Bakom satsningen står Blåbergsliden Vind, ett dotterbolag till Holmen som på egen mark avser att anlägga 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 MW så snart alla förberedande arbeten är avklarade.

- För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, samtidigt som tillskott av förnybar el är positivt för Sverige och för klimatet, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef i Holmen.

För de inledande arbetena har Blåbergsliden Vind anlitat Svevia som ska inleda jobbet i mitten av april med färdigställande under sommaren 2021 då vindkraftverken ska resas.

– Svevias uppdrag är att utföra alla mark- och byggarbeten för vindparken. Det omfattar breddning och förstärkning av 15 kilometer befintlig väg samt att bygga nio kilometer ny väg upp på Blåbergslidens höjd, säger företagets projektchef Dan Hellenberg.

I uppdraget ingår även vindkraftparkens el-nät och inkoppling av turbinerna samt att bygga de 26 betongfundament som de 200 meter höga vindkraftverken ska resas på . Vid varje fundament anläggs även en kranplan som ger en stabil plattform för de stora kranar som ska klara att lyfta vindkraftverken med rotorer på 158 meter i diameter. Bland annat kommer grundliga markförstärkningar att behövas för att klara de stora lasterna.

Det finns en mängd utmaningar med att förbereda vägar och mark inför en ny vindkraftpark. Varje projekt har sin tjusning. När det gäller just Blåbergsliden skulle jag säga att det är ett projekt som byggs i klassisk bergs- och skogsmark, förhållandevis centralt, med Burträsk samhälle intill och bara fem mil till Skellefteå. Vi har byggt projekt på betydligt mer isolerade ställen, säger Dan Hellenberg.

Blåbergsliden uppförs i samarbete med leverantören GE Renewable Energy med tänkt idriftsättande i slutet av 2021. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094