23948sdkhjf

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Roliga filmer, den eviga skor-i-hyttenfrågan, men också varningar för blufföretag och tekniska spörsmål  – allt varvas i Maskinistgruppen. –  Det är mycket trams men här finns också en stor kunskapsbank. 

Conny Kolsjö är huvudadministratör för Maskinistgruppen, Facebookgruppen som har mer än 62 000 medlemmar och som blivit något av en samlingspunkt för maskinförare över hela landet – något han själv märkte i somras.

Läs också: "Mitt miljösamvete är rent"

–  Jag var på Gotland och när jag fick punka på traktorn slängde jag ut en fråga i gruppen om var man kan få tag på ett däck – det tog fem minuter så hade jag fyra svar.

I gruppen kan man utbyta funderingar, få svar på tekniska frågor och be om hjälp.

–  Det är mycket trams men här finns också en stor kunskapsbank  – man kan till exempel få svar på vad en viss felkod betyder eller om andra varit med om samma fel, säger Conny Kolsjö.

Det sistnämnda kan vara ett bra stöd när man sedan ska ta kontakt med sin servicegivare.

– Många hävdar stenhårt att ”det här har aldrig hänt förut”, kan man då visa att det kanske är 20 andra som också haft det felet kan man få bättre hjälp av de som sålt maskinen.

Inläggen spretar och det är bara bra, förklarar han.

– Det måste få vara en rätt vild mix – det varvas oseriösa saker med varningar för bluffande försäljare och annat man ska akta sig för.

För den enskilda föraren kan gruppen ge en större överblick, hoppas Conny Kolsjö.

  Man får bra kontakter över hela landet.

Facebookgruppen grundades av Lincoln Eriksson och basen var från början maskinisten.net, nätforumet för maskinister.

När grundaren drog sig tillbaka för ett par år sedan tog Conny Kolsjö över ansvaret och i dag är det han och några medmoderatorer som roddar sidan.

Facebookgrupper kan bli rätt bråkiga, för att säkerställa en rimlig stämning har administratörerna valt att manuellt godkänna alla inlägg på sidan.

Det kräver en del arbete men samtidigt slipper man en del besvär.

– En del är så otroligt lättkränkta, och anmäler alla möjliga inlägg. Nu har vi fått ett verktyg som gör att vi kan ”pausa” folk som anmäler skitsaker och då har det blivit mindre sånt, kommenterar Conny Kolsjö.

Han vinnlägger sig också om att hålla gruppen ”ren” från reklam.

– Vi gör det här på ideell basis och kommer det någon som ska sälja något eller göra reklam för sig själv och sina produkter ryker både de och deras inlägg snabbt.

För övrigt är det tämligen högt i tak i gruppen, jargongen kan bli rätt hård ibland men även om mycket passerar finns det gränser.

– Vi har till exempel nolltolerans för filmer där folk dör, någon nedra ordning får det vara, säger Conny Kolsjö.

TIPS!! Läs mer om "hovgrävikus" Conny Kolsjö här, och om alla hans maskiner här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.094