23948sdkhjf

JCB gör avstamp mot en miljon

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

I dag rullar grävlastare nummer 750 000 ut från JCB:s Rocester-fabrik i Staffordshire i Storbritannien, närmare 70 år efter det att det första exemplaret i modellserien lämnade fabriksgolvet.

1953 fick JCB:s grundare Joseph Cyril Bamford idén att kombinera en maskin med frontskopa i framänden och grävaggregat i bakänden. Första året i produktion, 1954, tillverkades 35 exemplar. Marknaden kunde dock snabbt konstatera att den nya maskinen, som fick beteckningen Mark 1, bland annat kunde utföra arbete som tidigare gjorts för hand. Det gav ett första lyft i försäljningen och efter 20 år passerades 50 000-strecket.

Sedan dess har det gått ännu snabbare. Företaget har under närmare 20 års tid beskrivit sig som marknadsledare inom modellsegmentet och passerade en halv miljon tillverkade grävlastare 2012.

I dag passeras ytterligare en milstolpe då en specialedition av 3CX lämnar fabriksgolvet som nummer 750 000.

Några av mina tidigaste barndomsminnen är just från fabriken där grävlastarna tillverkades och det är helt otroligt att vi i dag har tillverkat 750 000, säger företagets ordförande Lord Bamford.

Ännu mer otroligt är att produkten fortsätter att vara en av de mest populära maskinerna i världen även 70 år senare.

I dag har företaget expanderat tillverkningen kraftigt och har fabriker i Storbritannien, Indien, Brasilien och USA och har stora förhoppningar om att den miljonte grävlastaren ska lämna fabriksgolvet om bara några år.

Mer om: grävlastare | JCB
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125