23948sdkhjf

Nedgången fortsätter men i lägre takt

Byggnadsinvesteringarna i bostäder och lokaler minskade som väntat under 2019, men fallet blev inte så stort som befarat, enligt Navet Analytics.

De sammanlagda byggnadsinvesteringarna inom bostäder och lokaler uppgick för helåret 2019 till drygt 242 miljarder kronor, enligt Navet Analytics. Jämfört med 2018 innebär det en nedgång med cirka 1,5 procent, räknat i påbörjade investeringar.

Husbyggnadsvolymen sjönk i linje med vår prognos. Emellertid blev utfallet något mindre negativt än vad vi befarat. Nedgången skedde på bred front och berörde såväl bostadsbyggandet som husbyggnadsinvesteringarna inom privata och offentliga lokaler, säger Magnus Klein, som är ansvarig för Navet Analytics konjunkturbevakning.

Generellt utvecklades ombyggnadsinvesteringarna mer positivt än nybyggandet. Detta är något vi ofta ser i samband med en allmän konjunkturavmattning, säger Magnus Klein.

Även om nedgången fortsatte även under förra året är den avsevärt lägre än den dramatiska investeringsminskningen under 2018 som, enligt Navet Analytics, landade på drygt tio procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.078