23948sdkhjf

Varsel vid Lundins

Trioplastägda Bengt Lundin AB utanför Arvika drabbas hårt till följd av att allt färre plastpåsar säljs i Sverige.

När plastpåseskatten träder i kraft den 1 maj 2020 kommer andelen sålda påsar med all sannolikhet att bli än färre i kombination med att allt fler handlare väljer bort plastbärkassen framför en av papper.

-Vi måste hittar nya lösningar. Kanske andra typer av påsar och andra marknader, säger Peter Dahlin, vd för Bengt Lundin AB, till Plastforum. 

Företaget räknar med ett produktionsfall mot den svenska marknaden på cirka 30 procent som en konsekvens av plastpåseskatten. Detta har lett till att Bengt Lundin AB tvingats varslar 27 av företagets totalt 104 anställda om uppsägning.  

Läs också: Elmia tvingas varsla till följd av coronakrisen

Enligt Peter Dahlin har de fackliga förhandlingarna om varslet inletts. Varslet berör 24 kollektivanställda och tre tjänstemän. 

Varslet sker bland annat till följd av att företagets största kund kommer att ta bort plastpåsar helt och hållet från sitt sortiment.  

-Den kunden motsvarar 2 000 ton av företagets 14 000 ton producerade plastpåsar. Även andra svenska kunder säger sig ha meddelat att de kommer marknadsföra papper i stället för plast, säger Peter Dahlin till Arvika Nyheter. 

Vid Trioplastföretaget i Jössefors tillverkas plastbärkassar till framförallt dagligvaruhandeln. Ungefär 40 procent av företagets produktion vänder sig till den svenska dagligvaruhandeln och 60 procent går på export, i synnerhet till den norska marknaden. 

-Norge har valt en annan väg än Sverige gällande beskattningen av plastpåsar. Här har man istället startat upp “Handelns miljöfond” vilken tillika är frivillig. Vi och våra volymer har inte drabbats negativt av detta, säger Peter Dahlin till Plastforum. 

Det företaget nu kommer att göra är att arbeta för att öka sin exportandel ytterligare i norra Europa. Framförallt Norge, Danmark och Finland.  

-Vi har tidigare inte haft kapacitet att bearbeta dessa marknader i lika hög utsträckning som vi har velat, eftersom vi inte haft någon ledig kapacitet i vår produktionsapparat, säger Peter Dahlin.  

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

1.866