23948sdkhjf

Mobil betongstation fixar jättesluss

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

För många svenskar är den holländska hamnstaden IJmuiden kanske mest känd som födelseort för den folkkäre trubaduren Cornelis Vreeswijk. För andra kan det vara de slussar vid Nordzeekanaals mynning mot Nordsjön som gör det möjligt även för hyfsat stora fartyg att ta sig till Amsterdam ungefär 25 kilometer längre fram i kanalen.

Tiden börjar dock rinna ifrån de gamla slussarna som började byggas redan i slutet av 1800-talet. Slussarna klarar inte att hantera dagens moderna lastfartyg som blir allt större och lastar allt tyngre. Därför är det nu dags att bygga det som beskrivs som världens största sluss i sitt slag, 500 meter lång, 70 meter bred och 18 meter djup. Om allt går enligt planerna ska den stå klar i början av 2022.

Prislappen är beräknad till ungefär 700 miljoner euro, vilket bland annat ska räcka till någonstans kring 300 000 kubikmeter betong som levereras av Dyckerhoff Basal, en av Nederländernas största leverantörer av fabriksbetong och cement.

För att klara uppdraget har företaget investerat i en mobil betongstation med kapacitet att leverera ungefär 150 kubikmeter i timmen. Produktionskapaciteten kommer inte att behövas vid normala förhållanden, men kan vara värdefull vid vissa tillfälliga toppbelastningar.

Dessutom valdes en anläggning i containerutförande och bland annat godkänd enligt den internationella CSC-konventionen för hög säkerhet. Containerlösningen och stålfundament bidrar högst väsentligt till förhållandevis kort tid för etablering och nedmontering – fyra dagar ska räcka. Därigenom skapas förutsättningarna för snabba förflyttningar och därmed fortsatt användning i andra projekt även när det här uppdraget tar slut.

Den leverantör som slutligen valdes för uppdraget var Liebherr, vars Mobilmix 3.5-C dessutom är väl isolerad och därmed redan i grundutförandet klar för användning även under vintermånaderna. Tack vara mixerns dubbla schakt blir det samtidigt betydligt enklare att snabbt ställa om anläggningen för olika recept.

Enligt tillverkaren har även en hel del tankar ägnats service-och underhållsarbetet. Bland annat ska alla vitala komponenter vara enkelt åtkomliga med hjälp av stegar och gångbryggor.

Värdefullt vetande

Utskrivet ser Cornelis Vreeswijks födelseort ut som ett korrekturfel med sina två versala bokstäver i början. I det nederländska alfabetet skrivs ofta bokstäverna I och J ihop en sammanskrivning som kallas ligatur och betyder att de båda tecknen i princip räknas som en bokstav.

Mer om: betong | Liebherr
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141