23948sdkhjf

Mobil betongstation fixar jättesluss

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

För många svenskar är den holländska hamnstaden IJmuiden kanske mest känd som födelseort för den folkkäre trubaduren Cornelis Vreeswijk. För andra kan det vara de slussar vid Nordzeekanaals mynning mot Nordsjön som gör det möjligt även för hyfsat stora fartyg att ta sig till Amsterdam ungefär 25 kilometer längre fram i kanalen.

Tiden börjar dock rinna ifrån de gamla slussarna som började byggas redan i slutet av 1800-talet. Slussarna klarar inte att hantera dagens moderna lastfartyg som blir allt större och lastar allt tyngre. Därför är det nu dags att bygga det som beskrivs som världens största sluss i sitt slag, 500 meter lång, 70 meter bred och 18 meter djup. Om allt går enligt planerna ska den stå klar i början av 2022.

Prislappen är beräknad till ungefär 700 miljoner euro, vilket bland annat ska räcka till någonstans kring 300 000 kubikmeter betong som levereras av Dyckerhoff Basal, en av Nederländernas största leverantörer av fabriksbetong och cement.

För att klara uppdraget har företaget investerat i en mobil betongstation med kapacitet att leverera ungefär 150 kubikmeter i timmen. Produktionskapaciteten kommer inte att behövas vid normala förhållanden, men kan vara värdefull vid vissa tillfälliga toppbelastningar.

Dessutom valdes en anläggning i containerutförande och bland annat godkänd enligt den internationella CSC-konventionen för hög säkerhet. Containerlösningen och stålfundament bidrar högst väsentligt till förhållandevis kort tid för etablering och nedmontering – fyra dagar ska räcka. Därigenom skapas förutsättningarna för snabba förflyttningar och därmed fortsatt användning i andra projekt även när det här uppdraget tar slut.

Den leverantör som slutligen valdes för uppdraget var Liebherr, vars Mobilmix 3.5-C dessutom är väl isolerad och därmed redan i grundutförandet klar för användning även under vintermånaderna. Tack vara mixerns dubbla schakt blir det samtidigt betydligt enklare att snabbt ställa om anläggningen för olika recept.

Enligt tillverkaren har även en hel del tankar ägnats service-och underhållsarbetet. Bland annat ska alla vitala komponenter vara enkelt åtkomliga med hjälp av stegar och gångbryggor.

Värdefullt vetande

Utskrivet ser Cornelis Vreeswijks födelseort ut som ett korrekturfel med sina två versala bokstäver i början. I det nederländska alfabetet skrivs ofta bokstäverna I och J ihop en sammanskrivning som kallas ligatur och betyder att de båda tecknen i princip räknas som en bokstav.

Mer om: betong | Liebherr
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125