23948sdkhjf

Swecon noterar rekordstor vinst

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Med stöd från en stark konjunktur har Swecon under några år kunnat rapportera om en konstant ökande nettoomsättning. 2019 blev inget undantag, även om ökningen upp till 8,588 miljarder kronor stannade vid fyra procent.

Aktivitetsnivån har under året varit hög på samtliga Swecons marknader, även om vissa tecken på avmattning kunde märkas under årets sista månader. Efterfrågan på service och reservdelar är fortsatt stark, till följd av större maskinpopulationer och ökad maskinanvändning bland kunderna, säger Per Olof Nyman.

Enligt företaget var försäljningen av stora maskiner god i norra Sverige, medan konkurrensen varit hårdare i Sveriges södra delar. Även om efterfrågan på service och reservdelar har legat kvar på en hög nivå under året har även inom detta område en viss avmattning noterats mot slutet av året. Sett över helåret finns dock inte mycket att klaga på, med ett rörelseresultat som ökade från 440 miljoner kronor till 514 miljoner kronor.

Swecon levererar det högsta resultatet någonsin, säger Per Olof Nyman.

För att stå stärkt inför framtiden, inte minst genom att förbättra tillgängligheten gentemot kund, har några större investeringar gjorts på strategiskt belägna platser. Bland annat togs en ny verkstadsanläggning i drift i Mölndal i höstas. I Tallinn har en ny anläggning färdigställts med inflyttning i början på året. Därutöver byggs en anläggning i Berlin för att stärka närvaron på den så viktiga tyska marknaden.

Enligt företaget har det även blivit ett positivt gensvar på den digitala portalen My Swecon som presenterades på den tyska branschmässan Nordbau i Neumünster i september. Bland annat har flera större kunder börjat använda tjänsten som i skrivande stund har cirka 5 500 maskiner registrerade.

Den stora utmaningen som Per Olof Nyman ser framför sig är att rekrytera och behålla kunnig teknisk personal. Antalet anställda har ökat under året, men marknaden är fortsatt snabbrörlig och konkurrensen om medarbetarna beskrivs som hård.

Mer om: Swecon
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Upprop: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Nyhetsbrev

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Koncernen ställer om och växlar upp

1

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

80 lägenheter i Trelleborg

Vann Stockholms city och Lidingö

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Joy offras – försätts i konkurs

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11