23948sdkhjf

Swecon noterar rekordstor vinst

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Med stöd från en stark konjunktur har Swecon under några år kunnat rapportera om en konstant ökande nettoomsättning. 2019 blev inget undantag, även om ökningen upp till 8,588 miljarder kronor stannade vid fyra procent.

Aktivitetsnivån har under året varit hög på samtliga Swecons marknader, även om vissa tecken på avmattning kunde märkas under årets sista månader. Efterfrågan på service och reservdelar är fortsatt stark, till följd av större maskinpopulationer och ökad maskinanvändning bland kunderna, säger Per Olof Nyman.

Enligt företaget var försäljningen av stora maskiner god i norra Sverige, medan konkurrensen varit hårdare i Sveriges södra delar. Även om efterfrågan på service och reservdelar har legat kvar på en hög nivå under året har även inom detta område en viss avmattning noterats mot slutet av året. Sett över helåret finns dock inte mycket att klaga på, med ett rörelseresultat som ökade från 440 miljoner kronor till 514 miljoner kronor.

Swecon levererar det högsta resultatet någonsin, säger Per Olof Nyman.

För att stå stärkt inför framtiden, inte minst genom att förbättra tillgängligheten gentemot kund, har några större investeringar gjorts på strategiskt belägna platser. Bland annat togs en ny verkstadsanläggning i drift i Mölndal i höstas. I Tallinn har en ny anläggning färdigställts med inflyttning i början på året. Därutöver byggs en anläggning i Berlin för att stärka närvaron på den så viktiga tyska marknaden.

Enligt företaget har det även blivit ett positivt gensvar på den digitala portalen My Swecon som presenterades på den tyska branschmässan Nordbau i Neumünster i september. Bland annat har flera större kunder börjat använda tjänsten som i skrivande stund har cirka 5 500 maskiner registrerade.

Den stora utmaningen som Per Olof Nyman ser framför sig är att rekrytera och behålla kunnig teknisk personal. Antalet anställda har ökat under året, men marknaden är fortsatt snabbrörlig och konkurrensen om medarbetarna beskrivs som hård.

Läs mer om: Swecon
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk förvärv för Tokvam

Fyrhjulsdrivet designobjekt

Ett tufft utseende för kunder som inte är rädda för att synas på vägen är slagordet när Ford släpper den specialutrustade Ranger Thunder på marknaden. Att Sverige står starkt som pickup-nation framgår av att vi tilldelats ungefär 150 av totalt 4 500 som släpps i Europa.

Renta ökar certifieringstakten

Under de senaste två åren har Renta certifierat 15 depåer enligt ISO 9001 och ISO 14001. Ambitionen är att återstående depåer ska ha gått igenom certifieringsprocesserna innan årets slut.

Optimism i Cat trots stort tapp

Årets andra kvartal blev tufft för Caterpillar som redovisar en omsättning som minskade med 31 procent och ett rörelseresultat som minskade med 65 procent jämfört med samma period förra året.

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

Nyhetsbrev

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Nolato gör viktigt förvärv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

1

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Ny VD

Ny hos Eneroth

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093