23948sdkhjf

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Med stöd från en stark konjunktur har Swecon under några år kunnat rapportera om en konstant ökande nettoomsättning. 2019 blev inget undantag, även om ökningen upp till 8,588 miljarder kronor stannade vid fyra procent.

Aktivitetsnivån har under året varit hög på samtliga Swecons marknader, även om vissa tecken på avmattning kunde märkas under årets sista månader. Efterfrågan på service och reservdelar är fortsatt stark, till följd av större maskinpopulationer och ökad maskinanvändning bland kunderna, säger Per Olof Nyman.

Enligt företaget var försäljningen av stora maskiner god i norra Sverige, medan konkurrensen varit hårdare i Sveriges södra delar. Även om efterfrågan på service och reservdelar har legat kvar på en hög nivå under året har även inom detta område en viss avmattning noterats mot slutet av året. Sett över helåret finns dock inte mycket att klaga på, med ett rörelseresultat som ökade från 440 miljoner kronor till 514 miljoner kronor.

Swecon levererar det högsta resultatet någonsin, säger Per Olof Nyman.

För att stå stärkt inför framtiden, inte minst genom att förbättra tillgängligheten gentemot kund, har några större investeringar gjorts på strategiskt belägna platser. Bland annat togs en ny verkstadsanläggning i drift i Mölndal i höstas. I Tallinn har en ny anläggning färdigställts med inflyttning i början på året. Därutöver byggs en anläggning i Berlin för att stärka närvaron på den så viktiga tyska marknaden.

Enligt företaget har det även blivit ett positivt gensvar på den digitala portalen My Swecon som presenterades på den tyska branschmässan Nordbau i Neumünster i september. Bland annat har flera större kunder börjat använda tjänsten som i skrivande stund har cirka 5 500 maskiner registrerade.

Den stora utmaningen som Per Olof Nyman ser framför sig är att rekrytera och behålla kunnig teknisk personal. Antalet anställda har ökat under året, men marknaden är fortsatt snabbrörlig och konkurrensen om medarbetarna beskrivs som hård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078