23948sdkhjf

Ett demensboende med extra allt

| Av Lisa von Garrelts | MedTech Magazine | Tipsa redaktionen

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Den 13 februari invigdes Kickihemmet som är en utställning som visar upp de senaste och mest kvalificerade lösningarna för demenssjukas boendemiljö. Kickihemmet samlar de allra senaste uppfinningarna och möblerna tillgängliga för att underlätta livet och vården för demenssjuka. En inspirationsmiljö som visar vad som är möjligt att göra. Miljön är framtagen i samarbete med, och under vägledning av två experter inom demensvården; professor Helle Wijk och arbetsterapeut Gun Aremyr.

– En anpassad miljö är en stor del av patienternas välmående men gör inte bara livet mer värdigt och tillgängligt för de boende, den underlättar även personalens arbete, säger Lina Winkler, vd för HMC Sverige, i vars lokaler exempelboendet har byggts upp.

– Vi vill ge konkreta exempel på hur man kan skapa trivsamma miljöer som minimerar oro och stress hos de boende, så att personalen kan ägna mer tid åt umgänge och god omvårdnad.

Över 25 svenska företag har bidragit med produkter och hjälpmedel som besökare nu kan prova på plats i HMC Sveriges lokaler vid Lilla Bommen i Göteborg. Kickihemmet har särskilt fokus på att visa lösningar som enkelt kan implementeras ute i verksamheterna. Här presenteras innovationer för sinnesstimulering, individuellt eller i grupp, som skapar ro och rörelse som sociala interaktioner. Exempelvis:

  • En terapeutiskt gungstol som med rörelse och musik skapar lugn.
  • En aktivitetsväst som stimulerar till rörelse via musik.
  • Ett ljusspel som kan spelas individuellt eller i grupp.

Kickihemmet har en färgsättning och dygnsrytmbelysning som underlättar vid orientering och ljudmiljön är anpassad genom ljuddämpande ytor på möbler. Möblerna ger utrymme till socialt umgänge såväl som möjlighet till att skärma av: en soffa har utrymme så att en rullstol kan rullas in så att alla enkelt kan delta i gemenskapen medan en funktionsfåtölj ger utrymme för någon som behöver individuell avskärmning utan att behöva sitta ensam på sitt rum. Digitala lösningar för larm i form av smycken, och sensorer som analyserar sovmönster hos de boende, ger trygghet för boende såväl som personal. Genomgående är att de förflyttningshjälpmedel som används fungerar så att patienterna kan fortsätta vara rörliga så länge som möjligt. Kickihemmet är uppbyggt för att kunna ge förslag på många nya lösningar för patienternas fysiska såväl som psykologiska behov.

– Vi vill vara en brygga mellan forskning och innovation och verkligheten som den ser ut just nu, säger Lina Winkler.

– I Stockholm finns Silviahemmet med ett liknande upplägg. Nu erbjuder vi alla intresserade och berörda samma möjligheter i Västsverige. En hemmiljö där vi visar fram de senaste hjälpmedlen och anpassade möblerna som finns på marknaden. En plats att hämta idéer och lösningar.

Namnet ”Kickihemmet” är en blinkning till HMC Sveriges grundare Kicki Reifeldt. HMC Sverige är ett kunskapscenter för vård- och omsorgspersonal som arbetar för rörelse och funktion för alla – oavsett variation. HMC Sverige grundades 1995 av leg. arbetsterapeut Kicki Reifeldt.

Mer om: hjälpmedel
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

Skrift för ökad kunskap om plast

Erlandsson och Renta i samarbete

Sveriges sämsta vägar

Sveriges vägar blir allt sämre hävdar M Sveriges vägombud som granskat 18 000 mil och hittat landets tre sämsta vägar.

Svensk-spansk lösning i Skåne

Schneider Electric i industriell hjälpinsats

Nyhetsbrev

Inget JEC World i år

Nya medlemmar i styrelsen

Nytt hopp för biogas

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Gruvan blir lönsam - både för naturen och affärerna

Produktion i Bolidens gruva återupptagen

Avfall Sverige årsmöte förkortas och hålls digitalt

På grund av det rådande läget med coronaviruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta sitt planerade årsmöte som skulle hållits i Malmö den 2 och 3 juni.

Almedalsveckan ställs in

2

Ministern läxade upp RKM:erna

Europas skumtillverkare räknar med stort tapp

Ökad säkerhet med skånskt dubbelspår

Covid-19: Allt fler företag ställer om produktionen

Ecoleans aseptikteknik firar framgångar

Toyota permitterar 1 400 tjänstemän i Sverige

Umeå vill få fart på Norrbotniabanan

Chef för Packaging Solutions

Förlängda stopp för både Volvo Cars och Volvo Trucks - UPPDATERAD

Nytt snabbtest Covid-19, CE-godkänt

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

Peab bygger för äldre

NCC bygger i Västerås

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11