23948sdkhjf

Örebro vill beveka Trafikverket

Örebro ligger på för att få världens första kommersiella elväg.

Enligt ett pressmeddelande intensifierar Region Örebro län arbetet för att få Trafikverket att utse sträckan Hallsberg-Örebro till nationellt pilotprojekt för elektrifierade vägar.

– Pilotprojektet skulle ge oss en möjlighet att bygga världens första kommersiella elväg vilket skulle betyda mycket för länet och för de företag som är verksamma här, säger Irén Lejegren (S), ordförande i regionala tillväxtnämnden, i pressmeddelandet.

Den 14 februari beslutade den regionala tillväxtnämnden att satsa 1,8 miljoner kronor på att förbereda den aktuella elvägen, genom att ta fram ett underlag åt Trafikverket – som ska bestämma om elvägen ska placeras på sträckan Hallsberg-Örebro eller på en del av Nynäsvägen nära Stockholm.

I Örebro hejar man föga förvånande på det förstnämnda alternativet.

– Jag tror att Hallsberg-Örebro är den allra bästa sträckan för en elvägspilot, och det ska vi visa i underlaget till Trafikverket. Förhoppningsvis gör Trafikverket samma bedömning som vi, och utser Hallsberg-Örebro till att bli en av de först byggda sträckorna på ett svenska elvägnät, säger Irén Lejegren.

Hon noterar också att projektet kräver samverkan om det ska kunna genomföras.

– Det kommer att krävas tid och bra relationer med många människor för att gå i mål med detta. Förutom berörda kommuner och Örebro universitet ska vi samverka med regionala varuägare och transportföretag för att visa dem att en elväg kan spara dem pengar samtidigt som den är viktig för den regionala utvecklingen, och därmed indirekt för regionens företag, säger Irén Lejegren.

Att ta fram underlaget beräknas ta mer än tre år, projektet ska avslutas senaste den 31 december 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078