23948sdkhjf

Eldrivna sopbilar på gång från Mercedes

En eldriven variant av Mercedes-Benz Econic kommer nästa år att testas i praktisk användning i renhållningsarbete. Målsättningen är att den eldrivna sopbilen ska börja serietillverkas 2022.

Econic med sin lågbyggda hytt har slagit sig in bland de svenska sopbilarna. Det låga insteget och ”bussdörren” på höger sida uppskattas i ett yrke där in- och urstigningarna kan räknas i 100-tal per dag.

Just sopåkning lämpar sig väl för eldrift eftersom det rör sig om fasta rutter med många stopp och ofta i tätbebyggda bostadsområden där buller och utsläpp kan vara synnerligen störande.

Det är en anledning till att Econic blir den andra Mercedes-modell som lanseras med eldrift. Redan i dag testas eldrivna Actros i verklig trafik i flera länder. eActros är utrustad med två elmotorer på vardera 126 kW/485 Nm som får sin energi från ett batteri på 240 kWh och får en räckvidd som anges till ungefär 20 mil.

Samma drivlina är tänkt att användas även av Econic i elversion. Räckvidden är än så länge betydligt mer svårbedömd eftersom aggregatet tar en stor del av den kraft som används av en sopbil.

Det finns exempel på renhållningsverksamheter som gjort egna el-konverteringar av modellen. Branschen har mycket höga miljökrav och dessutom fasta slingor där man redan i planeringen kan bestämma vilka rutter som passar för vilket enskilt fordon, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef på Mercedes-Benz Trucks i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063