23948sdkhjf

Antarktis - inget för veklingar

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

40 minusgrader kan vara en tuff utmaning för såväl människor som maskiner. Utmaningen har dock antagits av Metso som ska leverera temperaturtålig utrustning för kross- och sorteringsjobb i samband med renovering av en forskningsstation i Antarktis.

Leveransen består av tre Lokotrack för krossning och sortering som på olika sätt anpassats för att klara extrem kyla, i varje fall ner till -40 grader Celsius.

Tanken är att utrustningen under en treårsperiod ska producera de cirka 126 000 kubikmeter stenmaterial som beräknas behövas vid det omfattande om- och tillbyggnadsarbete som genomförs vid den amerikanska forskningsstationen McMurdo, belägen på en ö i Ross Sea. Anläggningen är den största och det logistiska centrumet för landets tre forskningsstationer i Antarktis och nu väntar en omfattande ombyggnad som bland annat ska ge förutsättningar för bättre logistik och minskad energiförbrukning.

Trots anpassningen till minst sagt kyliga förhållanden ska, enligt planerna, arbetet i första hand ske under den södra hemisfärens sommarperiod som sträcker sig från oktober till april.

Den utrustning som valts för att omvandla hård basalt, som finns tillgänglig nära stationen, är en käftkross, en konkross och ett sorteringsverk. Mycket har gjorts redan i fabriken i Finland för att minska risken för oplanerade stillestånd.

– Varje komponent som är känslig för kyla har behandlats och kompletterats med extra isolering. Oljor och andra vätskor är utvalda för att klara det antarktiska klimatet och transportörerna har utvecklats speciellt för att fungera även i extrem kyla, säger Marko Salonen, projektchef på Metso.

Vid behov finns underhållspersonal tillgänglig i Nya Zeeland, vilket bedöms vara ett rimligt avstånd i de tuffa omgivningarna.

– Vi har också förberett underhåll och reservdelsbehov genom att förutse varje tänkbar situation som kan uppstå och se till att det kan åtgärdas på plats. Till och med emballaget har valts för att säkerställa att inget onödigt material tillförs den unika antarktiska miljön.

Förhoppningen är att den här säsongen kunna använda utrustningen under två månader innan vintern slår till.

– Tanken är att jobba 16 timmar per dag med en produktionstakt av 250 ton huvudsakligen 63 millimeter krossat material i timmen. Vi kommer också att tillverka en del finare material för att möjliggöra ett mer kompakt material som kan användas vid grundläggningen av de nya byggnaderna, säger Jeffrey Huffman, operativt ansvarig vid entreprenören Leidos Antarctis Support Contract.

Mycket tanke- och utvecklingsarbete ligger bakom utrustningen, men logistiken för att få den på plats är inte mindre krävande. Resan började i Finland i början av oktober. Via Tyskland gick transporten till Port Hueneme i Kalifornien för att skickas vidare till Antarktis via Christchurch i Nya Zeeland.

Den avslutande transporten har letts av en isbrytare följd av två transportfartyg som tillsammans bär med sig ungefär 35 entreprenadmaskiner som efter en resa på ungefär fyra månader ska användas i samband med ombyggnadsarbetet.

Mer om: Antarktis | Lokotrack | Metso
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Stålkoncernen anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Nyhetsbrev

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11