23948sdkhjf

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

13 december är nytt datum för trafikstart för spårvägarna i Lund – fyra månader senare än förra prognosen.

Lagom till tidtabellsskiftet 13 december i år kan lundaborna välja spårvagn när de reser mellan Lund C och ESS. Detta står klart sedan politiska styrgruppen för Spårväg Lund C–ESS beslutat om ett nytt datum för trafikstarten för spårvägen i Lund. Sträckan ska trafikeras med sju spårvagnar från spanska CAF. Produktionen av de nya spårvagnarna är i full gång, enligt de ansvariga för projektet.

– Det känns bra att kunna presentera ett datum för trafikstart. Spårvägen är en viktig satsning som skapar helt nya möjligheter för Lundabor och pendlare att klimatsmart, säkert och snabbt resa kollektivt inom Lund, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande.

Spårvägen knyter samman Lunds centrum och den växande stadsdelen Brunnshög i nordost. Det är också ett starkt pendlingsstråk där många av Lunds arbetsplatser ligger. Varje dag reser 40 000 människor till och från Lund. Många av dessa ska till sjukhuset, universitetet, Ideonområdet och forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Varje spårvagn, som rymmer cirka 200 personer, kan ta sig från Lund C till Brunnshög på mindre än 15 minuter.

Den första spårvagnen levereras i maj, resterande vagnar levereras därefter succesivt. Därmed kommer vagnarna att redan under sommaren vara en naturlig del av gatubilden i Lund, eftersom de innan trafikstart genomgår ett omfattande testprogram.

Orsaken till att det tidigare datumet för trafikstart skjutits fram är att depån där spårvagnarna ska underhållas har försenats. Depån, som beräknas stå färdig till sommaren, blir arbetsplats för underhållspersonal, trafikledning och förare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079