23948sdkhjf

Volvo CE går fortsatt starkt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

– 2019 blev ytterligare ett bra år för oss. Vi tog marknadsandelar med våra större maskiner i Nordamerika, i Europa såg vi en bra utveckling. I Kina ser vi ökade marknadsandelar för både stora grävmaskiner och hjullastare, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Trots en liten nedgång under det avslutande kvartalet blev 2019 ett riktigt starkt år för Volvo Construction Equipment – framför allt tack vare en stark utveckling i Kina och en fortsatt god efterfrågan i Europa och Nordamerika. Totalt redovisas en försäljningsökning från 84,2 miljarder kronor till 88,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat som förbättrades från 11,3 miljarder kronor till 11,9 miljarder kronor.

Avslutningen på året tyder dock på att de olika marknaderna skiljer sig avsevärt från varandra. Nettoorderingången totalt ökade exempelvis med ungefär sex procent till 22 737 sålda maskiner under det avslutande kvartalet – detta trots att Europa backade med fem procent.

En anledning till kräftgången i Europa är att företaget under Q4 2018 kunde räkna hem ett flertal större order från uthyrningsföretag medan Q4 2019 i stället blev en period där återförsäljarna på ett flertal marknader valde att sälja från lager i stället för att lägga nya order.

Här blev effekten helt annorlunda i Nordamerika där lagernivåerna tvärtom var så låga i slutet av 2019 att många återförsäljare i stället fyllde på sina lager inför 2020. Därav blev det också en uppgång i orderingången på hela 40 procent i Nordamerika.

Framför allt berodde dock den ökade orderingången på stora framgångar för SDLG i Kina och Ryssland. Räknat i antal enheter såldes sammantaget under det fjärde kvartalet 12 101 SDLG-maskiner, varav 10 098 i Kina som därmed på egen hand nästan nådde upp till 10 608 som var det sammanlagda antalet sålda Volvo-maskiner. Under helåret såldes 45 682 SDLG-maskiner, varav 40 202 i Kina. Det kan jämföras med de 38 768 maskiner som såldes med Volvo-logga.

Volvo konstaterar också att företaget med sina SDLG-maskiner nu tar marknadsandelar i Kina, som är världens största marknad för entreprenadmaskiner, både för hjullastare och grävmaskiner.

Företagsledningen är försiktig i sin bedömning av den närmaste framtiden och förutspår i princip nedgångar på samtliga marknader. Notabelt är dock att prognosen för Kina är något mer positiv än den föregående även om budskapet fortfarande är att vi kan vänta oss en avmattning.

2020 blir ett mycket spännande år för Volvo även i ett helt annat avseende. Företaget har nu börjat ta emot order på de eldrivna kompakta grävmaskiner och hjullastare som presenterades för en bredare publik på förra årets Bauma. Serieproduktionen ska, enligt nuvarande planer, inledas efter halvårsskiftet och Volvo har nu tagit ett steg som skiljer sig avsevärt från samtliga konkurrenter. I takt med att de eldrivna modellerna släpps på marknaden avvecklas samtidigt de föregångare som drivits med fossila bränslen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Stålkoncernen anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Nyhetsbrev

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094