23948sdkhjf

Volvo CE går fortsatt starkt

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

– 2019 blev ytterligare ett bra år för oss. Vi tog marknadsandelar med våra större maskiner i Nordamerika, i Europa såg vi en bra utveckling. I Kina ser vi ökade marknadsandelar för både stora grävmaskiner och hjullastare, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Trots en liten nedgång under det avslutande kvartalet blev 2019 ett riktigt starkt år för Volvo Construction Equipment – framför allt tack vare en stark utveckling i Kina och en fortsatt god efterfrågan i Europa och Nordamerika. Totalt redovisas en försäljningsökning från 84,2 miljarder kronor till 88,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat som förbättrades från 11,3 miljarder kronor till 11,9 miljarder kronor.

Avslutningen på året tyder dock på att de olika marknaderna skiljer sig avsevärt från varandra. Nettoorderingången totalt ökade exempelvis med ungefär sex procent till 22 737 sålda maskiner under det avslutande kvartalet – detta trots att Europa backade med fem procent.

En anledning till kräftgången i Europa är att företaget under Q4 2018 kunde räkna hem ett flertal större order från uthyrningsföretag medan Q4 2019 i stället blev en period där återförsäljarna på ett flertal marknader valde att sälja från lager i stället för att lägga nya order.

Här blev effekten helt annorlunda i Nordamerika där lagernivåerna tvärtom var så låga i slutet av 2019 att många återförsäljare i stället fyllde på sina lager inför 2020. Därav blev det också en uppgång i orderingången på hela 40 procent i Nordamerika.

Framför allt berodde dock den ökade orderingången på stora framgångar för SDLG i Kina och Ryssland. Räknat i antal enheter såldes sammantaget under det fjärde kvartalet 12 101 SDLG-maskiner, varav 10 098 i Kina som därmed på egen hand nästan nådde upp till 10 608 som var det sammanlagda antalet sålda Volvo-maskiner. Under helåret såldes 45 682 SDLG-maskiner, varav 40 202 i Kina. Det kan jämföras med de 38 768 maskiner som såldes med Volvo-logga.

Volvo konstaterar också att företaget med sina SDLG-maskiner nu tar marknadsandelar i Kina, som är världens största marknad för entreprenadmaskiner, både för hjullastare och grävmaskiner.

Företagsledningen är försiktig i sin bedömning av den närmaste framtiden och förutspår i princip nedgångar på samtliga marknader. Notabelt är dock att prognosen för Kina är något mer positiv än den föregående även om budskapet fortfarande är att vi kan vänta oss en avmattning.

2020 blir ett mycket spännande år för Volvo även i ett helt annat avseende. Företaget har nu börjat ta emot order på de eldrivna kompakta grävmaskiner och hjullastare som presenterades för en bredare publik på förra årets Bauma. Serieproduktionen ska, enligt nuvarande planer, inledas efter halvårsskiftet och Volvo har nu tagit ett steg som skiljer sig avsevärt från samtliga konkurrenter. I takt med att de eldrivna modellerna släpps på marknaden avvecklas samtidigt de föregångare som drivits med fossila bränslen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.095