23948sdkhjf

Volvo CE går fortsatt starkt

– 2019 blev ytterligare ett bra år för oss. Vi tog marknadsandelar med våra större maskiner i Nordamerika, i Europa såg vi en bra utveckling. I Kina ser vi ökade marknadsandelar för både stora grävmaskiner och hjullastare, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Trots en liten nedgång under det avslutande kvartalet blev 2019 ett riktigt starkt år för Volvo Construction Equipment – framför allt tack vare en stark utveckling i Kina och en fortsatt god efterfrågan i Europa och Nordamerika. Totalt redovisas en försäljningsökning från 84,2 miljarder kronor till 88,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat som förbättrades från 11,3 miljarder kronor till 11,9 miljarder kronor.

Avslutningen på året tyder dock på att de olika marknaderna skiljer sig avsevärt från varandra. Nettoorderingången totalt ökade exempelvis med ungefär sex procent till 22 737 sålda maskiner under det avslutande kvartalet – detta trots att Europa backade med fem procent.

En anledning till kräftgången i Europa är att företaget under Q4 2018 kunde räkna hem ett flertal större order från uthyrningsföretag medan Q4 2019 i stället blev en period där återförsäljarna på ett flertal marknader valde att sälja från lager i stället för att lägga nya order.

Här blev effekten helt annorlunda i Nordamerika där lagernivåerna tvärtom var så låga i slutet av 2019 att många återförsäljare i stället fyllde på sina lager inför 2020. Därav blev det också en uppgång i orderingången på hela 40 procent i Nordamerika.

Framför allt berodde dock den ökade orderingången på stora framgångar för SDLG i Kina och Ryssland. Räknat i antal enheter såldes sammantaget under det fjärde kvartalet 12 101 SDLG-maskiner, varav 10 098 i Kina som därmed på egen hand nästan nådde upp till 10 608 som var det sammanlagda antalet sålda Volvo-maskiner. Under helåret såldes 45 682 SDLG-maskiner, varav 40 202 i Kina. Det kan jämföras med de 38 768 maskiner som såldes med Volvo-logga.

Volvo konstaterar också att företaget med sina SDLG-maskiner nu tar marknadsandelar i Kina, som är världens största marknad för entreprenadmaskiner, både för hjullastare och grävmaskiner.

Företagsledningen är försiktig i sin bedömning av den närmaste framtiden och förutspår i princip nedgångar på samtliga marknader. Notabelt är dock att prognosen för Kina är något mer positiv än den föregående även om budskapet fortfarande är att vi kan vänta oss en avmattning.

2020 blir ett mycket spännande år för Volvo även i ett helt annat avseende. Företaget har nu börjat ta emot order på de eldrivna kompakta grävmaskiner och hjullastare som presenterades för en bredare publik på förra årets Bauma. Serieproduktionen ska, enligt nuvarande planer, inledas efter halvårsskiftet och Volvo har nu tagit ett steg som skiljer sig avsevärt från samtliga konkurrenter. I takt med att de eldrivna modellerna släpps på marknaden avvecklas samtidigt de föregångare som drivits med fossila bränslen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094