23948sdkhjf

Projekterar för slutförvaret

Sweco har fått ett omfattande uppdrag i Forsmark. – Uppdraget är unikt med höga krav.

Svensk kärnbränslehantering, SKB, vill bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark, och bygga ut det befintliga slutförvaret för kortlivat avfall.

SKB har ansökt om att få genomföra projekten och har också gett Sweco uppdraget att projektera berganläggningen.

Uppdraget, som är värt cirka tio miljoner, innebär att Sweco ska ta fram förfrågningsunderlag för entreprenad avseende tunnlar, schakt och bergrum i de två projekten.

Slutförvaret ska rymma cirka 12 000 ton använt kärnbränsle, det ska gå via en fem kilometer lång ramp ner till ett djup på cirka 500 meter.

Därnere ska ett tunnelsystem byggas och det använda kärnbränslet ska placeras i kopparkapslar.

– Det är ett omfattande uppdrag som vi nu inleder i Forsmark för att förbereda våra kommande stora byggprojekt. Cirka 40–50 personer ska jobba med detaljprojekteringen under resans gång, plus SKB:s egen personal, säger SKB:s vd Eva Halldén, i ett pressmeddelande.

– Uppdraget är unikt med höga krav, där vår kompetens inom bergteknik och anläggningsprojektering samt erfarenhet av de specifika förutsättningar som råder kring projekt inom kärnbränslehanteringen kommer väl till pass, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige, i samma pressmeddelande.

Projekteringsarbetet ska påbörjas omgående och det beräknas ta två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094