23948sdkhjf

Volvos hybridgrävare färdig för marknaden

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Upp till 20 procent högre bränsleeffektivitet och 17 procent lägre koldioxidutsläpp utlovas med Volvo CE:s senaste tillskott bland bandgrävarna. Besökarna på förra årets Bauma fick en förhandstitt. Nu är det dags för en bredare publik att lära känna EC300E Hybrid.

På förra årets Bauma visade Volvo att företaget tagit ett rejält kliv in i den fossilfria världen genom att presentera de första elektriska kompaktmaskinerna, men också en blivande 30-tonsgrävare i hybridversion.

Efter krävande fälttester är det nu dags att att lätta än mer på förlåten för bandgrävaren EC300E Hybrid. Maskinen tar tillvara den energi som skapas när bommen sänks för att ladda 20-liters energilagrande hydraulackumulatorer som skickar energin vidare för att i det avslutande stadiet hjälpa till med att driva motorn. Tekniken påminner i mångt och mycket om den lösning Caterpillar visade på en 37-tonsgrävare på Bauma 2013.

Hybridkonstruktionen beskrivs som enkel och okomplicerad, vilket ska resultera i en stryktålig och tillförlitlig lösning. Samtidigt betonas att de modifieringar som behövs av hårdvaran är förhållandevis enkla att utföra och bara består av några tilläggskomponenter som är lätta att underhålla.

Enligt tillverkaren är styrförmåga och prestanda dessutom identiska med den fossildrivna systermaskinen, samtidigt som maskinen ska klara arbete i ECO-läge även då hybridläget används.

Den valda lösningen minskar motorbelastningen och utlovas ge upp till 20 procent högre bränsleeffektivitet respektive upp till 17 procent mindre koldioxidutsläpp – och detta helt utan prestandaförluster.

Med utgångspunkt från bland annat fälttesterna lovar tillverkaren att maskinen vid användning i gräv- och tippapplikationer (särskild sådana med svängning inom 90 grader) betalar sig själv på knappt två år.

Mer om: hybrid | Volvo
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussbranschen välkomnar slopade reserestriktioner

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Nyhetsbrev

Peab bygger i Värmland

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141