23948sdkhjf

Ledare: Dags att bryta mönstret

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Ur led är tiden. Australien brinner, USA och Iran genomför krigsaktioner i Irak, amerikanske presidenten ställs inför riksrätt och Brexit är på väg att genomföras. På vår svenska hemmaplan har den kinesiska ambassadören kallats till utrikesdepartementet på grund av ”oacceptabla hot” mot svenska medier. Möjligen har en del av nyårssmällarna försvunnit, men sprängladdningar och skottlossning i bland annat bostadsområden tycks leva vidare. Hela klotet skuggas dessutom av ett klimathot som blir allt svårare att bortse från.

I den jämförelsen ter sig de problem som möter byggare och anläggare förhållandevis små – undantaget den miljöbelastning som slår allt hårdare mot vår planet. Huruvida branschen utfärdade några nyårslöften är ännu höljt i dunkel, men utöver miljöfrågan finns en hel del faktorer som kommer att påverka framtiden.

Bostadsbyggandet har i princip havererat även om nivån tycks ha stabiliserats, men tyvärr på en alldeles för låg nivå. Den här knuten kan tyvärr inte lösas förrän politikerna inser att det faktiskt är deras beslut som skapar låsningarna.

Det regelverk som styr byggandet är ålderdomligt och allt annat än entydigt. Här har tack och lov Boverket lovat bot och bättring. Nu återstår att se hur mycket verkstad som snacket resulterar i – och hur lång tid det tar.

Att infrastrukturen är eftersatt är inte ens omtvistat. Vägnät, järnvägar, vattenledningar – det finns mycket som behöver åtgärdas. Det som tycks vara den stora blockeringen skapas av vissa politikers inställning att det ska byggas spår för höghastighetståg i landets södra delar, utan att någon har mod att redogöra för bland annat konsekvenser, finansiering och alternativ.

Vi står inför ett spännande 2020, men utvecklingen styr vi själva. Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Nyhetsbrev

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094