23948sdkhjf

Ledare: Dags att bryta mönstret

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Ur led är tiden. Australien brinner, USA och Iran genomför krigsaktioner i Irak, amerikanske presidenten ställs inför riksrätt och Brexit är på väg att genomföras. På vår svenska hemmaplan har den kinesiska ambassadören kallats till utrikesdepartementet på grund av ”oacceptabla hot” mot svenska medier. Möjligen har en del av nyårssmällarna försvunnit, men sprängladdningar och skottlossning i bland annat bostadsområden tycks leva vidare. Hela klotet skuggas dessutom av ett klimathot som blir allt svårare att bortse från.

I den jämförelsen ter sig de problem som möter byggare och anläggare förhållandevis små – undantaget den miljöbelastning som slår allt hårdare mot vår planet. Huruvida branschen utfärdade några nyårslöften är ännu höljt i dunkel, men utöver miljöfrågan finns en hel del faktorer som kommer att påverka framtiden.

Bostadsbyggandet har i princip havererat även om nivån tycks ha stabiliserats, men tyvärr på en alldeles för låg nivå. Den här knuten kan tyvärr inte lösas förrän politikerna inser att det faktiskt är deras beslut som skapar låsningarna.

Det regelverk som styr byggandet är ålderdomligt och allt annat än entydigt. Här har tack och lov Boverket lovat bot och bättring. Nu återstår att se hur mycket verkstad som snacket resulterar i – och hur lång tid det tar.

Att infrastrukturen är eftersatt är inte ens omtvistat. Vägnät, järnvägar, vattenledningar – det finns mycket som behöver åtgärdas. Det som tycks vara den stora blockeringen skapas av vissa politikers inställning att det ska byggas spår för höghastighetståg i landets södra delar, utan att någon har mod att redogöra för bland annat konsekvenser, finansiering och alternativ.

Vi står inför ett spännande 2020, men utvecklingen styr vi själva. Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussbranschen välkomnar slopade reserestriktioner

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Nyhetsbrev

Peab bygger i Värmland

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11