23948sdkhjf

Nya finansieringsformer för kollektivtrafiken

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Lina Olsson, Malmö universitet, arbetar med forskning om exploateringsbaserad finansiering av ny kollektivtrafik – hon presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt på Kollektivtrafikdagen 13 maj.

Lina Olsson kommer att tala under rubriken ”Markvärdefinansiering av infrastruktur för kollektivtrafik – en modell för hållbar stadsutveckling och effektiva kollektivtrafiksystem?”. Hon inleder blocket med aktuell forskning och resultat från forskningsprojektet.

Klicka här för mer information om Kollektivtrafikdagen 2020!

Helt kort – vad handlar det här med markvärdefinansiering om?

– Intresset för utbyggnad av spårbunden kollektivtrafik har ökat i Sverige, precis som i övriga Europa, under senare decennier. Spårburen kollektivtrafik innebär höga investeringskostnader och beslutsfattare söker nu alternativa former för finansiering. – Investeringar i spårbunden kollektivtrafik leder ofta till fastighetsvärdeökningar i närheten av stationer och hållplatser. Tanken med markvärdefinansiering som finansieringsmodell är att en del av de förväntade fastighetsvärdeökningarna används för att finansiera utbyggnaden av den nya infrastruktur som, så att säga, genererar fastighetsvärdeökningarna.

Sker stadsutvecklingen numera med kollektivtrafiken i centrum – eller är bilen ännu kvar?

– Vi ser att kollektivtrafiksatsningar sker målmedvetet på många håll i landet. Även om kollektivtrafikresandet har ökat radikalt på många håll, fortsätter biltrafiken också att öka. En del av förklaringen är att bilvägnätet också fortsätter att förbättras, parallellt med kollektivtrafiksatsningarna. Utmaningen vi har framför oss är således att kombinera de satsningar som nu görs på kollektivtrafik med åtgärder som håller tillbaka fortsatta förbättringar av väginfrastrukturen. Detta är viktigt för att inte dämpa resenärers övergång till kollektivtrafik.

Vad var det som lockade dig att vara med på Kollektivtrafikdagen 2020?

– Blandningen av talare och ämnen är mycket intressant. Jag är relativt ny inom kollektivtrafikforskningen och Kollektivtrafikdagen är ett perfekt tillfälle för omvärldsbevakning kring viktiga och spännande frågor som rör transport, hållbarhet och stadsutveckling.

FAKTA/Lina Olsson

Universitetslektor i urbana studier. För närvarande forskar Lina Olsson bland annat om stationsnära stadsutveckling, markvärdefinansiering av kollektivtrafik samt regional planering.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Stålkoncernen anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Nyhetsbrev

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.078