23948sdkhjf

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Husqvarna aviserar att de ser ett stort intresse för deras nya maskin på marknaden. Vi är glada över att de ger oss fortsatt förtroende som leverantör, säger Anna Stiwne, vd för Åkerströms Björbo.

Det nya radiosystemet har utvecklats i samarbete mellan Åkerströms och Construction Tools EEOD som är en del av Husqvarna i Bulgarien. Den nyutvecklade lösningen har, enligt tillverkaren, mer än 3 000 timmars testkörning bakom sig och beskrivs som en anpassad lösning som bygger på Åkerströms radiostyrningssystem Remotus.

Mottagaren är integrerad i maskinen redan i fabrik. Även en batteriladdare för sändaren har byggts in i chassit. I och med att maskinen dessutom är certifierad med mottagaren i maskinen innebär det med stior säkerhet att Åkerströms förblir exklusiv leverantör av radiostyrningen framöver.

Därmed har det Björbobaserade företaget stora förhoppningar om att den första ordern, värd cirka 1,5 miljoner kronor, kommer att följas av fler. Bedömningen är att det totala ordervärdet under 2020 kommer att hamna kring sju miljoner kronor.

Tekniken är inte minst värdefull vid packningsarbete i farliga miljöer som rörgravar där det finns risk för ras och vägrenar där det finns risk att maskinen välter. Operatören kan, enligt tillverkarna, precisionsstyra packningsmaskinen från ett betryggande avstånd och dessutom utan risk att drabbas av vibrationer i händer och armar.

Ytterligare säkerhetsfaktorer är att maskinen försetts med en radar som ska förhindra kollision med andra individer samtidigt som maskinen genom triangulering räknar ut var operatören är och stoppar arbetet om operatören befinner sig mer än 20 meter bort.

Till skillnad från de två mindre maskinerna i serien är den nya tvåvalsvälten enbart radiostyrd. Ytterligare en skillnad är att maskinen drivs av en Kubotadiesel på 18,1 kilowatt, medan småsyskonen drivs av Hatzmotorer.

Välten utlovas ge en jämn, kompakt yta utan att röra upp jord när den svänger. Arbetsvikten på 1 675 kg utlovas bidra till ett utmärkt grepp på såväl torr som våt jord, men inte minst vid packning av sammanhängande material som lera och slam.

Kompakteringsutrustning är fortfarande en förhållandevis ny produktgrupp för Husqvarna. Det är nu nästan exakt två år sedan företaget tog över den lättare kompakterings- och betongverksamhet som tidigare bedrevs av Atlas Copco.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

BASF styr om produktion till Europa

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

KraussMaffei skär ner i Tyskland

Nyhetsbrev

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

”Era röster väger tungt”

ME tror att branschen kan göra mycket för att få fler att bli maskinförare –  och sedan också stanna i branschen.

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Corona-oro får svenskt bolag att lyfta

Brommabolaget får stororder från Asien på sin luftrenare. Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet har bedrivit omfattade studier på bolagets teknologi som kan oskadliggöra virus redan i luften.

Kolfiberfabrik i norr står högt på önskelistan

NCC bygger i Eskilstuna

Ny studie kring medelhavskost och demens

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Elflygspremiär i höst

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Plus

Industri 4.0 präglade teknikdagar

Vem vill bli maskinförare?

Örebro vill beveka Trafikverket

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Oklart om klimakteriet

Projekterar för slutförvaret

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156