23948sdkhjf

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Husqvarna aviserar att de ser ett stort intresse för deras nya maskin på marknaden. Vi är glada över att de ger oss fortsatt förtroende som leverantör, säger Anna Stiwne, vd för Åkerströms Björbo.

Det nya radiosystemet har utvecklats i samarbete mellan Åkerströms och Construction Tools EEOD som är en del av Husqvarna i Bulgarien. Den nyutvecklade lösningen har, enligt tillverkaren, mer än 3 000 timmars testkörning bakom sig och beskrivs som en anpassad lösning som bygger på Åkerströms radiostyrningssystem Remotus.

Mottagaren är integrerad i maskinen redan i fabrik. Även en batteriladdare för sändaren har byggts in i chassit. I och med att maskinen dessutom är certifierad med mottagaren i maskinen innebär det med stior säkerhet att Åkerströms förblir exklusiv leverantör av radiostyrningen framöver.

Därmed har det Björbobaserade företaget stora förhoppningar om att den första ordern, värd cirka 1,5 miljoner kronor, kommer att följas av fler. Bedömningen är att det totala ordervärdet under 2020 kommer att hamna kring sju miljoner kronor.

Tekniken är inte minst värdefull vid packningsarbete i farliga miljöer som rörgravar där det finns risk för ras och vägrenar där det finns risk att maskinen välter. Operatören kan, enligt tillverkarna, precisionsstyra packningsmaskinen från ett betryggande avstånd och dessutom utan risk att drabbas av vibrationer i händer och armar.

Ytterligare säkerhetsfaktorer är att maskinen försetts med en radar som ska förhindra kollision med andra individer samtidigt som maskinen genom triangulering räknar ut var operatören är och stoppar arbetet om operatören befinner sig mer än 20 meter bort.

Till skillnad från de två mindre maskinerna i serien är den nya tvåvalsvälten enbart radiostyrd. Ytterligare en skillnad är att maskinen drivs av en Kubotadiesel på 18,1 kilowatt, medan småsyskonen drivs av Hatzmotorer.

Välten utlovas ge en jämn, kompakt yta utan att röra upp jord när den svänger. Arbetsvikten på 1 675 kg utlovas bidra till ett utmärkt grepp på såväl torr som våt jord, men inte minst vid packning av sammanhängande material som lera och slam.

Kompakteringsutrustning är fortfarande en förhållandevis ny produktgrupp för Husqvarna. Det är nu nästan exakt två år sedan företaget tog över den lättare kompakterings- och betongverksamhet som tidigare bedrevs av Atlas Copco.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussbranschen välkomnar slopade reserestriktioner

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Nyhetsbrev

Peab bygger i Värmland

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171