23948sdkhjf

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

I förra veckan överlämnades sex Volvo hjullastare över till Rally Sweden vid Volvo Construction Equipments fabrik i Arvika. Maskinerna får något av nyckelroller inför den svenska deltävlingen i FIA World Rally Championship (WRC) som huvudsakligen körs i Värmland 13-16 februari på vad som hoppas vara utpräglade vintervägar.

De sex lastarna har tagits fram i ett samarbete mellan Volvo CE i Arvika och Swecon där resultatet är maskiner, färdigutrustade direkt från fabrik och väl anpassade för att serva en krävande rallyorganisation i tuffa vinterförhållanden. Maskinerna kommer att spridas längs banans sträckning för att bland annat förbereda serviceplatser, arenor och sträckor inför rallyt.

Vi ska bygga och underhålla på sträckorna under rallyt. På serviceplatsen i Torsby ska VM-teamens material lastas och lossas under ett väldigt pressat tidschema. Det gör att samarbetet som ger oss tillgång till Volvo hjullastare från Swecon är oerhört viktig för oss, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Motorsport får emellanåt kritik för att vara onödigt belastande på klimatet. Det är en av de uppfattningar som haft stor betydelse för hur hjullastarna anpassats till sina kommande arbetsuppgifter.

Ett väsentligt mål har varit att minimera både olyckor och påverkan på miljön. Samtliga maskiner drivs av motorer från Volvo som svarar upp till miljökraven i Steg V. De körs dessutom på fossilfritt HVO-bränsle som utlovas minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionell fossil diesel – allt under parollen ”Rally Towards Zero”.

I övrigt har maskinerna utrustats med bågar från Mitt-X med inbyggd LED-belysning. Tillsammans med folieringen med reflekterande material gör det att maskinerna syns extra bra i arbete i mörker. Redskapssystemet Exi Control hjälper förarna att hantera maskinens redskap – som levererats av Volvo, Drivex och Holms – vid alla typer av arbeten från lastning och lossning till färdigställande av sträckorna.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussbranschen välkomnar slopade reserestriktioner

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Nyhetsbrev

Peab bygger i Värmland

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125