23948sdkhjf

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

| Av Lisa von Garrelts | Life Science Sweden | Tipsa redaktionen

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Metoder för tidig upptäckt av tumörer är ytterst angeläget för bättre resultat av cancerbehandlingar. Dagens metoder, som bilddiagnostik och biopsier, är inte lämpliga för kostnadseffektiv och regelbunden övervakning av patienter. Svenska Elypta utvecklar en ny typ metod för upptäckt och diagnostisering genom blod- och urinprov – de första i sitt slag baserade på förändringar i metabolism och med bred potential inom cancer.

Bolagets teknikplattform möjliggör tidigare upptäckt av olika typer av cancer genom att mäta ett 20-tal biomarkörer som utgörs av metaboliter i blod- och urinprov. Plattformen utnyttjar maskininlärningsalgoritmer för att generera ett svar kopplat till specifika signaturer vid cancer. Blod- och urintest är säkert för patienten och enkelt för sjukvården. Resultatet blir en mer kostnads- och tidseffektiv metod än biopsier och datortomografier som används idag.

Nu meddelar bolaget att de stängde en sen såddfinansieringsrunda om 64,8 miljoner kronor i december 2019. Industrifonden och Sciety ledde rundan där även bland annat Norrsken-stiftelsens nyligen etablerade impact-fond, sådd-fonden Nina Capital från Barcelona och Chalmers Ventures som varit delägare sedan starten deltog.

Företaget kommer att använda finansieringen till att slutföra utvecklingen av sitt laboratoriekit och mjukvara för mätning och algoritm-baserad analys av en panel av metaboliter som förändras av cancer. Elyptas medgrundare professor Jens Nielsen, Chalmers, och Dr Francesco Gatto, Chalmers samt Chief Scientific Officer på Elypta identifierade metaboliternas relevans.

– Vi är mycket glada över förtroendet och teamet är väldigt motiverade att nu kunna göra denna nya typ av information tillgänglig för klinisk diagnostik, kommenterar Francesco Gatto.

Elyptas teknik utvecklas för att så småningom valideras inom flera cancerformer och adressera en global marknad. Den första applikationen kommer att vara ett urintest för tidig upptäckt av återkommande njurcancer, ett tillstånd där det idag saknas lämpliga tester. Applikationen testas nu i den pivotala AURORAX-87A-studien, den hittills största inom njurcancerdiagnostik. Studien är finansierad med ett EU-anslag till Elypta på 24 miljoner kronor från Horizon 2020 under 2019.

– Vårt första mål är att förbättra uppföljningen av njurcancerpatienter. Prognosen är mycket dålig om en tumör återkommer efter operation och genom att tillhandahålla ett säkert urintest som kan användas mer frekvent än DT (datortomografi) hoppas vi kunna möjliggöra tidigare upptäckt och förhoppningsvis fler botande behandlingar, säger Elyptas vd Karl Bergman i en kommentar.

– Finansieringen gör det möjligt för oss att genomföra våra planer och göra vårt första test tillgängligt för såväl urologer och deras patienter som för forskning. Vi är också glada över att ha ett syndikat av investerare med oss som inte bara delar vår vision utan också utvidgar vårt nätverk och bidrar med betydande erfarenhet.

Mer om: Elypta | finans
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Upprop: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Nyhetsbrev

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Koncernen ställer om och växlar upp

1

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

80 lägenheter i Trelleborg

Vann Stockholms city och Lidingö

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Joy offras – försätts i konkurs

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14