23948sdkhjf

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Volvos svenska återförsäljare Swecon hävdar i ett pressmeddelande att nya P6870D ABG är en osedvanligt mångsidig maskin.

Läs också: Volvos hybridgrävare färdig för marknaden

En trepunktsbalans ska stabilisera dragbilsplattformen och säkerställa asfaltläggarens självnivellerande upphängningssystem så att dragkraften maximeras, även i utmanande terräng.

Drivsystemet, som finns som 6X6 eller 6X4 och har stora framhjul, ska bidra till jämn asfaltläggning genom att säkerställa hög dragkraft och det lastberoende momentstyrningssystemet ska justera kraften mellan de främre drivhjulen så att hjulen inte slirar.

Maskinen drivs av en motor som uppges kombinera högt vridmoment och lågt varvtal, motoreffekten ska matchas automatiskt med arbetsplatsens krav och avsevärt lägre bullernivåer och minskad bränsleförbrukning utlovas.

Tre körlägen finns: läggning, transport samt shunting (för manövrering, lastning och lossning).

Läs också: Andreas grymma grävare

I shuntingläget inaktiveras läggningsfunktionerna och maskinen kan svänga med 2,5 m innerradie.

I transportläget initieras full körhastighet (20 km/h) för snabb omplacering.

Automatisk tomgång aktiveras när asfaltläggaren inte är i rörelse.

Läggaren beskrivs som kompakt och ska vara enkel att transportera mellan arbetsplatser.

Läs också: Swecon stöttar rally med nollvision

Den har fått EPM3-systemet (Electronic Paver Management) med konsoliderade styrknappar som ordnats i fågelperspektiv.

Föraren ska snabbt kunna välja funktion via rullknappen, i systemet finns också funktionen Settings Manager som ska göra det enklare att konfigurera maskinen, lagra anpassade inställningar och hämta sparade inställningar för olika typer av jobb.

Hytten beskrivs som rymlig, med direkt sikt ned i tråget och matarskruven och fri sikt över hela arbetsytan.

Motorhuven är plan, vilket ska göra det möjligt för föraren att snabbt få överblick även på materialförsörjning och flöde. Glasartade partier på båda sidor av plattformen, närfältsspeglar och justerbara stolar som kan skjutas ut över läggarens ytterkant ska också förbättra sikten.

Läs också: Volvo och Isuzu i strategisk allians

Hytten har ett allväderstak, skjutbara förlängningar, fot- och armstöd, utblås av varmluft, mugghållare och USB-laddaranslutning, en välkomstbelysning ska dessutom lysa upp plattformen i tre minuter efter att huvudströmbrytaren slås på och efter att tändningen har stängts av.

En annan finess är att trågets låshandtag kan nås direkt från plattformen, även när en vindruta är installerad.

Pave Assist finns som tillval, systemet drivs av Volvo Co-Pilot och ska ge föraren digitala verktyg som ska öka kvaliteten och dokumentera processen, bland verktygen finns till exempel Material Manager, Thermal Profiling och Weather View.

Maskinen har en läggningsbredd på upp till nio meter och kan användas med flera olika skridar, för olika arbetsplatser och olika material.

Läs också: Autonomi – eget affärsområde för Volvo

Ett snabbkopplingssystem innebär att det krävs några specialverktyg för att ta bort eller sätta dit skridförlängningar, ett byte ska ta bara 55 minuter lovar Swecon som också hävdar att föraren kan säga adjö till manuell skridjustering tack vare den valbara hydraulstyrningen av ändportarna, som är integrerad i skridpanelen.

P6870D ABG ska också ha försetts med förbättringar i fråga om drifttid och effektivitet, till exempel 13-tonstråget och en bränsletankvolym som ska räcka till tio timmars oavbrutet läggande.

Volvo CE utlovar också ett system som skyddar mot bränslestöld och belysningssatser som ska göra det möjligt att se bättre i dåligt ljus.

Kontrollpunkterna ska vara enkla att komma åt: centralsmörjningspunkter och viktiga servicepunkter finns uppe på plattformen och bränsletanken, emulsionstanken och AdBlue-påfyllningsröret ska vara åtkomliga från marknivå.

En och samma nyckel används för att starta tändningen och låsa upp alla serviceluckor i alla maskiner.

En dedikerad display på EPM3-kontrollpanelen, Volvo Service Interval Manager, ska uppmärksamma föraren på nödvändigt eller schemalagt underhåll, som dessutom registrera och sparas i servicehistoriken.

CareTrack-telematiksystemet kan också aktiveras i P6870D ABG.

Volvo P6870D ABG

Motortyp

Volvo

D6J (Steg V)

Motoreffekt

kW/hk

129/172,9

Vid varvtal

varv/min

2 000

Grundbredd

m

2,4

Största beläggningsbredd

m

9

Läggningsresultat

t/tim

700

Maximal lagertjocklek

mm

300

Trågstorlek

t

13

Källa: Volvo CE

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Nyhetsbrev

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Ett demensboende med extra allt

En utställning som visar upp de senaste lösningarna för demenssjukas boendemiljö – Så ser inspirationsmiljon ut på det nyinvigda Kickihemmet.

Äldre tycker till om ny teknik i vård och omsorg

Forskare undersöker nu hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vård- och omsorgspersonal i vissa moment. Till exempel uppkopplade duschrobotar och larm- och tillsynssystem.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

BASF styr om produktion till Europa

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

KraussMaffei skär ner i Tyskland

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125