23948sdkhjf

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Volvos svenska återförsäljare Swecon hävdar i ett pressmeddelande att nya P6870D ABG är en osedvanligt mångsidig maskin.

Läs också: Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

En trepunktsbalans ska stabilisera dragbilsplattformen och säkerställa asfaltläggarens självnivellerande upphängningssystem så att dragkraften maximeras, även i utmanande terräng.

Drivsystemet, som finns som 6X6 eller 6X4 och har stora framhjul, ska bidra till jämn asfaltläggning genom att säkerställa hög dragkraft och det lastberoende momentstyrningssystemet ska justera kraften mellan de främre drivhjulen så att hjulen inte slirar.

Maskinen drivs av en motor som uppges kombinera högt vridmoment och lågt varvtal, motoreffekten ska matchas automatiskt med arbetsplatsens krav och avsevärt lägre bullernivåer och minskad bränsleförbrukning utlovas.

Tre körlägen finns: läggning, transport samt shunting (för manövrering, lastning och lossning).

Läs också: Designutmärkelse till autonom dumper

I shuntingläget inaktiveras läggningsfunktionerna och maskinen kan svänga med 2,5 m innerradie.

I transportläget initieras full körhastighet (20 km/h) för snabb omplacering.

Automatisk tomgång aktiveras när asfaltläggaren inte är i rörelse.

Läggaren beskrivs som kompakt och ska vara enkel att transportera mellan arbetsplatser.

Läs också: Amerikanskt miljöpris till Volvo

Den har fått EPM3-systemet (Electronic Paver Management) med konsoliderade styrknappar som ordnats i fågelperspektiv.

Föraren ska snabbt kunna välja funktion via rullknappen, i systemet finns också funktionen Settings Manager som ska göra det enklare att konfigurera maskinen, lagra anpassade inställningar och hämta sparade inställningar för olika typer av jobb.

Hytten beskrivs som rymlig, med direkt sikt ned i tråget och matarskruven och fri sikt över hela arbetsytan.

Motorhuven är plan, vilket ska göra det möjligt för föraren att snabbt få överblick även på materialförsörjning och flöde. Glasartade partier på båda sidor av plattformen, närfältsspeglar och justerbara stolar som kan skjutas ut över läggarens ytterkant ska också förbättra sikten.

Läs också: Succé för kompaktmaskiner över disk

Hytten har ett allväderstak, skjutbara förlängningar, fot- och armstöd, utblås av varmluft, mugghållare och USB-laddaranslutning, en välkomstbelysning ska dessutom lysa upp plattformen i tre minuter efter att huvudströmbrytaren slås på och efter att tändningen har stängts av.

En annan finess är att trågets låshandtag kan nås direkt från plattformen, även när en vindruta är installerad.

Pave Assist finns som tillval, systemet drivs av Volvo Co-Pilot och ska ge föraren digitala verktyg som ska öka kvaliteten och dokumentera processen, bland verktygen finns till exempel Material Manager, Thermal Profiling och Weather View.

Maskinen har en läggningsbredd på upp till nio meter och kan användas med flera olika skridar, för olika arbetsplatser och olika material.

Läs också: Volvo sätts på prov i jätteprojektet

Ett snabbkopplingssystem innebär att det krävs några specialverktyg för att ta bort eller sätta dit skridförlängningar, ett byte ska ta bara 55 minuter lovar Swecon som också hävdar att föraren kan säga adjö till manuell skridjustering tack vare den valbara hydraulstyrningen av ändportarna, som är integrerad i skridpanelen.

P6870D ABG ska också ha försetts med förbättringar i fråga om drifttid och effektivitet, till exempel 13-tonstråget och en bränsletankvolym som ska räcka till tio timmars oavbrutet läggande.

Volvo CE utlovar också ett system som skyddar mot bränslestöld och belysningssatser som ska göra det möjligt att se bättre i dåligt ljus.

Kontrollpunkterna ska vara enkla att komma åt: centralsmörjningspunkter och viktiga servicepunkter finns uppe på plattformen och bränsletanken, emulsionstanken och AdBlue-påfyllningsröret ska vara åtkomliga från marknivå.

En och samma nyckel används för att starta tändningen och låsa upp alla serviceluckor i alla maskiner.

En dedikerad display på EPM3-kontrollpanelen, Volvo Service Interval Manager, ska uppmärksamma föraren på nödvändigt eller schemalagt underhåll, som dessutom registrera och sparas i servicehistoriken.

CareTrack-telematiksystemet kan också aktiveras i P6870D ABG.

Volvo P6870D ABG

Motortyp

Volvo

D6J (Steg V)

Motoreffekt

kW/hk

129/172,9

Vid varvtal

varv/min

2 000

Grundbredd

m

2,4

Största beläggningsbredd

m

9

Läggningsresultat

t/tim

700

Maximal lagertjocklek

mm

300

Trågstorlek

t

13

Källa: Volvo CE

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.109