23948sdkhjf

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Det har gått drygt ett år sedan Caterpillar i slutet av 2018 lanserade det som kallas nästa generations grävmaskiner i 30-tonsklassen – 330 och 330 GC.

När Sundbergs Åkeri, med basen i Skorped fem mil väster om Örnsköldsvik, i början av 2019 skulle välja utrustning till sin nyanskaffade Cat 330 Next Gen valdes bland annat tiltrotator och planeringsskopa från Engcon. Tillsammans med ett specialbyggt schaktblad från Nyströms Verkstadsservice i Edsbro har företaget nu en grävmaskin som beskrivs som världsunik och som redan efter relativt kort tids användning bedöms ge stora effektivitetsförbättringar vid exempelvis vägbyggnad.

Jag har inte hunnit köra mer än ett par hundra timmar, men det är så här en grävmaskin ska vara. Tiltrotatorn kompletterar schaktbladet väldigt bra då jag kan använda den för att rotera planeringsskopan till ett läge där den fungerar som en vinge längs ut på schaktbladet. På det sättet kan jag antingen styra in eller ut jorden från vägbanken, säger föraren Kristoffer Westman.

Från att bara ha öst in material som jag sedan jämnat ut med skopan kan jag nu planera ut materialet med schaktbladet. Det innebär att jag nu rullar materialet framför bladet vilket leder till att större stenar hamnar underst och finare material lägger sig på ytan. Det gör också att vägen blir lättare att justera innan grusning, säger Kristoffer Westman.

Tiltrotator har – så här långt – inte varit ett självklart redskap när skogsvägar ska anläggas, men för Kristoffer Westman har framför allt tiltrotatorn i kombination med schaktbladet varit en fullträff. Detta i synnerhet som maskinen också är utrustad med Engcons automatiska snabbfästessystem EC-Oil.

Tack vare EC-Oil tar det bara tio sekunder för mig att hänga av tiltrotatorn och koppla på tandskopan i de fall jag behöver extra brytkraft. Detta utan att jag ens behöver lämna hytten för att koppla några slangar.

Även styrningen skiljer sig från standardlösningen. Schaktbladet manövreras med hjälp av Engcons proportionella joysticks MIG2, något som innebär att föraren inte behöver byta grepp för att gräva eller schakta. Även styrningen av larven är inkopplad på Engcons styrsystem DC2.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078