23948sdkhjf

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Bolidens dagbrottgruva Aitik är en stor beställare för Norrbottens Bergteknik. Företaget som är verksamt inom borrning, sprängning och förstärkning har nu investerat i fyra nya Smart Roc D65 som ett led i ambitionen att lyfta borruppdraget i Aitik till en ny nivå.

Vi ser verkligen fram emot att få testa den nya riggen i Aitik. Det är en plats med hårdast möjliga förutsättningar för den här typen av arbete. Upp till fyrtio minusgrader, vatten och massor av löst berg att hantera. Fungerar det i Aitik så fungerar det överallt. Det finns ingen tuffare plats, säger Andreas Lundberg, arbetsledare på Norrbottens Bergteknik.

Företaget väljer nu en strategi där automation och fjärrstyrning spelar väsentliga roller.

Förutom de fyra riggarna investerar de samtidigt i operatörsstationen Bench Remote. Satsningen gör det möjligt för en operatör att samtidigt hantera två riggar på säkert avstånd från själva borrningen. Bedömningen är att investeringen motiveras av betydligt snabbare produktion.

Det blir stor skillnad mot hur arbetet ser ut i dag. Inte minst säkerhetsmässigt. Att det blir en operatör på två maskiner är ju fantastiskt. Vi räknar självklart med att allt kommer att fungera och har kalkylerat med det. Vi har kunnat lämna anbud på betydligt högre produktionstakt tack vare vår investering i nya Smart Roc D65, säger Andreas Lundberg.

Modellen lanserades så sent som i april i år och börjar nu levereras till de första beställarna som bland annat kan dra nytta av funktioner som automatisk borrning och stånghantering.

Enligt Marcus Österberg, affärsområdeschef på Epiroc Sweden, är modellen ett bra exempel på hur långt automatiseringen kommit.

Vi vill att våra kunder ska hålla sig i framkant. Det är en stor internationell efterfrågan på den här riggen och därför är det särskilt roligt att det är just ett svenskt företag som blir först ut i världen, säger Marcus Österberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.109