23948sdkhjf

Wallenskog på Kollektivtrafikdagen

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

SKR:s Annika Wallenskog greppar regionernas och kommunernas allt sämre ekonomi på Kollektivtrafikdagen 2020 – konferensen genomförs 13 maj i Solna.

Regionernas och kommunernas allt sämre ekonomi – så påverkas kollektivtrafiken. Det är rubriken när Annika Wallenskog inleder blocket Finansiering och styrning på Kollektivtrafikdagen 2020 som genomförs på Quality Hotel Friends i Solna, straxt norr om Stockholm.

Mer information om Kollektivtrafikdagen, klicka HÄR!

Hon är sedan 2016 chefsekonom på SKR i Stockholm, organisationen som innefattar alla landets regioner och kommuner.

Kan du säga något om vad du ska tala om på Kollektivtrafikdagen?

– Det jag tar upp är att under de kommande 15 åren är det ett faktum att kommunerna och regionerna kommer att få en tuffare ekonomisk situation, säger Annika Wallenskog.

– Sedan lång tid har kostnaderna för kollektivtrafik ökat i snabbare takt än andra verksamheter, något som varit speciellt tydligt inom regionerna. Kostnaderna för kollektivtrafiken har till och med ökat i snabbare takt än sjukvården.

Är det fortsatt så att kostnaderna rusar för kollektivtrafiken?

– Nej, visserligen ökar kostnaderna men ökningen går inte lika snabbt som tidigare. Vad den här inbromsningen beror på är inte helt klart, det kan påverkas av när stora upphandlingar har genomförts. Kostnaderna drivs inte enbart av utbyggnaden av kollektivtrafiken i form av tillgänglighet utan även av andra faktorer. Vi har också haft ett ökat miljötänk med nya miljövänligare fordon.

Hur ser det ut med de mål som branschen ställt upp?

– Vi har ju haft fördubblingsmålet som man tidigare talat så mycket om – numera är det litet tyst om just fördubblingsarbetet.

Har branschen givit upp eller blir det en omdefiniering av dess betydelse?

– Ja, det har varit tvådelat: dels med målet av ett fördubblat resande med kollektivtrafik, dels att fördubbla kollektivtrafikens andel av det totala resandet. Detta har gjort att fördubblingsmålet tolkats på litet olika sätt ute i regionerna plus att många tycker att andra saker prioriterats just genom att ekonomin är så dålig.

– Och då kan vi ju fundera på vad man gör åt det då.

Kommer du att ta upp det på Kollektivtrafikdagen?

– Ja, jag kommer att peka på vad som är på väg att hända i framtiden och vilka väger det finns för att fortsätta utveckla det hållbara resandet.

Intresserad? Här kan du anmäla deltagande i Kollektivtrafikdagen 2020!

FAKTA/Annika Wallenskog

Chefsekonom på SKL/SKR* sedan 2016 men hon kom till organisationen redan 2010 och har haft olika chefsposter där. Dessförinnan har Annika Wallenskog bland annat varit kommundirektör i Vallentuna, ekonomidirektör i region Uppsala och ekonomidirektör i Nacka både kommun. Ursprungligen från Falun men hon har också bott i Västerås innan tiden i Stockholms- och Uppsalatrakterna.

2014-2015 ledde Annika Wallenstam en utredning på Finansdepartementet som skulle utröna hur staten skulle kunna fälja kommunernas och dåvarande landstingens ekonomi. Hon har också varit expert i Kostnadstsutjämningskommittén som funnits sedan 2016.

Annika Wallenskog är utöver allt det nämnda mor till fem söner. Inga problem som hon ser på saken: ”Största skillnaden var mellan noll och ett barn, därefter blev det allt mindre dramatiskt för varje barn som kom.”

*) SKR kan vara en ovan förkortning för vissa, men det är helt enkelt samma organisation som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Efter regionbildningen heter det alltså SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Stålkoncernen anställer 1000

Jordens inre processer ska hetta upp Malmö

Nyhetsbrev

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Entreprenör klar för norrländska asfaltjobb

NCC bygger vid Vättern

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Dags för framtidsspaning

Rototilt + Steelwrist = sant

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

Rototilts strategi gick hem

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125