23948sdkhjf

Case första steg V-grävare i Norden

Borlängebaserade JN:s Entreprenadmaskiner har goda erfarenheter av Casegrävare. Det är en anledning till att företagets vd och ägare Jonny Nilsson valde samma fabrikat vid sitt senaste maskinförvärv som dessutom är Case första steg V-anpassade grävare som sålts i Norden.

När Jonny Nilsson, vd och ägare av JN:s Entreprenadmaskiner i Borlänge, var på jakt efter en ny bandgrävare fastnade han än en gång för Case, ett varumärke som han sedan länge har goda erfarenheter av. När Leveranstidningen Entreprenad besökte företaget 2008 användes exempelvis en bandgrävare från Case utrustad med ett Oilquickfäste för att med hjälp av en Furukawa pulveriserare och en krosskopa från MB förvandla stora mängder rivningsrester (till stor del armerad betong) på en deponi till återvinningsbara beståndsdelar.

Även därefter har avfallshantering och krävande återvinningsarbete spelat stor roll för företaget.

Vi arbetar inom en av de mest krävande applikationerna. Vi tar emot avfall från byggbranschen och omvandlar det till värdefullt material som kan återföras till kretsloppet i form av nytt byggmaterial. Vi behöver heavy duty-utrustning som klarar de tuffaste miljöerna utan att tappa i produktivitet. En stor del av arbetet går ut på att skära metall och krossa och sortera betong, stenmaterial och andra byggmaterial så vår utrustning måste också vara flexibel, säger Jonny Nilsson.

När det blev dags att förstärka maskinparken blev det än en gång Case som fick ordern undertecknad. Valet föll på en Japantillverkad CX490D i 50-tonsklassen utrustad med en turboladdad, 6-cylindrig Isuzudiesel. En stor fördel jämfört med tidigare motorgenerationer är att maximalt vridmoment, som anges till 1 567 Nm, numer uppnås redan vid 1 300 rpm.

Och det är inte vilken maskin som helst. Enligt Case är det nämligen den första steg V-anpassade grävmaskin som företaget levererat till de nordiska länderna.

För att klara de nya, hårdare utsläppskraven har företaget valt att använda SCR-teknik, selektiv katalytisk reduktion.

Tack vare den spetsteknologi vi använder i våra motorer når vi, tillsammans med intelligent hydraulik, betydande bränsle- och energibesparing vilket innebär minskade koldioxidutsläpp. Vi tänker dock inte stanna där utan kommer att följa upp med steg V-lösningar för betydligt fler grävarmodeller under 2020, säger Giuseppe Santo, produktchef för Case i Europa.

Enligt Fredrik Holmquist, vd för Case svenska generalagent Maskinia, är det effektiviteten som är maskinens största fördel.

Motorn, tillsammans med en konstruktion som minskar behovet av underhåll, sänker de totala ägandekostnaderna, men viktigast av allt, är att det kan göras utan att maskinen tappar prestanda, lovar Fredrik Holmquist.

De elektroniskt styrda hydraulpumparna och det intelligenta hydraulsystemet ser till att varje typ av jobb får rätt tryck och flöde för att säkerställa en smidig övergång från ett jobb till ett annat. Därmed får våra kunder den kraft och styrbarhet som de behöver.

Enligt tillverkaren betyder det exempelvis att maskinens cykeltider förkortats med cirka nio procent jämfört med föregående generation.

Vi kunde också leverera de redskap som JN:s Entreprenadmaskiner ville ha för att kunna utföra sitt komplexa utbud av tjänster, säger Fredrik Holmquist.

För Jonny Nilsson handlar det inte bara om att kunna utföra önskade arbeten snabbt och effektivt utan också att arbetet kan göras med minsta möjliga påverkan på miljön.

Vi vet att vår maskin förbrukar mindre diesel, vilket är bra för miljön, men det är också värdefullt för vår affär eftersom vi sparar pengar när den är i drift. Samtidigt får dessa ambitioner inte påverka våra förare negativt. Med den nya maskinen blir det tvärtom. Den är tyst, bara 70 decibel i hytten, den är varm, bekväm och erbjuder massor av utrymme för föraren, säger Jonny Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093